Elektronisch betalen moet in elke winkel kunnen

©Marco Mertens

Als het van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) afhangt, kunt u in elke winkel elektronisch betalen. Dat staat in zijn actieplan voor fraudebestrijding, dat binnenkort wordt voorgelegd aan de regering.

‘Elektronisch betalen fors uitbreiden’: die vrij vage doelstelling formuleerde de Vivaldi-coalitie vorig jaar nog in haar regeerakkoord. Het college voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude dat Van Peteghem in de ambtenarij heeft geïnstalleerd, maakt dat nu concreet.

Het voorstel komt erop neer minstens één vorm van elektronisch betalen verplicht te maken. Welke vorm? Dat bepaalt de handelaar.
Vincent Van Peteghem
Minister van Financiën

‘Zonder de mogelijkheid om cash te betalen uit te sluiten, komt het voorstel erop neer minstens één vorm van elektronisch betalen verplicht te maken in de hele economie. Welke vorm? Dat bepaalt de handelaar. Maar de consument moet wel het recht hebben elektronisch te betalen als hij geen cash verkiest’, zegt de minister van Financiën.

Het elektronisch betalen kende door de coronacrisis vorig jaar een forse opstoot: Bancontact registreerde 1,65 miljard verrichtingen met de bankkaart of Payconiq, 10 procent meer dan in 2019. Vooral mobiel betalen via de smartphone zit in de lift met 125 miljoen verrichtingen in 2020, 88 procent meer dan het jaar voordien.

Toch loopt België nog altijd achter op de buurlanden. ‘In Nederland gebeurt nog maar 34 procent van het aantal verrichtingen in cash, in België is dat 58 procent’, zegt Van Peteghem.

De volgende werf: bouwwerven

Fiscus, sociale inspectie en gerecht nauwer laten samenwerken is de essentie van het actieplan waarmee minister van Financiën Vincent Van Peteghem meer inkomsten uit fraudestrijding wil halen. Op de planning: monitoring van grote bouwwerven.

Hoeveel handelszaken geen elektronische betalingsmogelijkheden aanbieden, is niet bekend. ‘Maar het spreekt voor zich dat het verminderd gebruik van cash bepaalde sectoren minder fraudegevoelig kan maken. De OESO en de Europese Commissie gaan er op basis van het bruto binnenlands product van uit dat België jaarlijks 3,6 miljard euro btw-inkomsten misloopt’, zegt de minister.

Van Peteghem en het college van topambtenaren willen met de druk op cash een gelijkaardig effect creëren als bij de invoering van de witte kassa in de horeca. De aangegeven omzet van de restaurants is sindsdien veel meer gestegen dan die van de cafés, waar de witte kassa niet verplicht werd.

De zelfstandigenorganisatie Unizo is niet tegen de verplichting elektronisch betalen te aanvaarden, maar waarschuwt dat ons land nog een tandje moet bijsteken om tot een efficiënter betaalsysteem te komen.

Het verplichten van bankkaartterminals willen we niet, want dat is een achterhaalde en veel te dure technologie.
Lieven Cloots
Unizo

‘Als dit voorstel erin slaagt digitale betaalvormen gebaseerd op overschrijving, zoals Payconiq, massaal ingang te laten vinden, dan zijn wij voor’, zegt Lieven Cloots van Unizo. ‘Maar we zijn bang dat dat verschuift naar het verplichten van bankkaartterminals, als Payconiq niet genoeg ingeburgerd geraakt. En dat willen we niet, want dat is een achterhaalde en veel te dure technologie.’

‘Een transactie via Payconiq kost de handelaar 6 eurocent. Voor de bankkaart is dat 12 tot 16 eurocent, aankoop of huur en onderhoud van de betaalterminal niet inbegrepen.’

Van Peteghem is zich bewust van de impact. ‘Uiteraard zal dat in een traject gebeuren, met het nodige overleg en met ondersteuning van die activiteiten waar heel veel kleine betalingen mee gepaard gaan.’

Zijn voorstel moet nog groen licht krijgen in de regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud