Advertentie

Elia bezorgd om stroomcapaciteit

Als de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 niet heropgestart raken, verliest België 15 procent van zijn stroomcapaciteit ©EPA

Elia wil ten laatste eind augustus duidelijkheid van aftredend staatssecretaris Melchior Wathelet over het volume aan strategische reserve dat de netbeheerder moet aanleggen.

De regering heeft zoals bekend beslist om tegen de winter een strategische reserve van 800 megawatt aan elektriciteit achter de hand te houden om in te zetten op piekmomenten en zo de bevoorradingszekerheid in ons land te garanderen.

Met die extra capaciteit wil men vermijden dat het land zonder stroom valt. Producenten die hun ongebruikte of onderbenutte centrales - meestal onrendabele gasgestookte centrales - beschikbaar willen houden, konden tot begin juli een offerte indienen. Ook bedrijven die hun elektriciteitsvraag op piekmomenten willen verminderen, konden zich aanmelden.

Elia gaat die offertes nu analyseren. Dat duurt een drietal weken. Namen van bedrijven die zich kandidaat stelden, wilde Elia tijdens een informatievergadering niet kwijt.

Begin september maakt de regering een keuze. Tegen dan heeft de energieregulator CREG ook de vergoeding vastgelegd die de producenten voor hun inspanningen krijgen. Twee gascentrales komen sowieso in aanmerking voor de reserve omdat ze wettelijk verplicht zijn zich aan te bieden: E.ON-Vilvoorde en EDF Luminus-Seraing. Samen hebben ze een capaciteit van iets meer dan 800 MW.

Doel & Tihange

Elia sluit niet uit dat Wathelet vraagt om de strategische reserve te verhogen. Het is immers niet duidelijk of de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 nog heropgestart worden. Uitbater Electrabel sloot beide reactoren omdat scheurtjes waren vastgesteld in de reactorvaten. Nu is zeker dat de centrales tot in de herfst en mogelijk tot de winter stilliggen.

Tegen eind augustus willen we weten of Wathelet extra reserve wil was bij Elia te horen, anders wordt het moeilijk om die op tijd te activeren. Als Doel 3 en Tihange 2 niet heropstarten, verliest België plots 2.000 MW capaciteit of circa 15 procent van de totale productiecapaciteit. 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud