Elia-tarieven dreigen flink de hoogte in te gaan

Foto Belga ©BELGA

De vernietiging van de injectietarieven door het Brusselse hof van beroep dreigt de energiefactuur van gezinnen en bedrijven de hoogte in te jagen. De 150 miljoen euro per jaar die de energieproducenten niet meer moeten betalen aan Elia zal mogelijk verhaald worden op de verbruikers.

Het hof van beroep vernietigde gisteren de beslissing van de energieregulator CREG om injectietarieven in te voeren in de periode 2012-2015. Drie grote stroomproducenten, Electrabel (GDF Suez), EDF Luminus en E.ON, hadden de beslissing vorig jaar aangevochten. 

De stroomproducenten waren misnoegd omdat de injectietarieven, die betaald moeten worden om stroom uit centrales op het hoogspanningsnet van Elia te zetten, hen zowat 150 miljoen euro per jaar kosten. Ze argumenteerden dat Belgische stroomproductie daardoor benadeeld werd. De rechtbank gaf het drietal gelijk.

Die beslissing heeft wellicht een grote impact op de tarieven die de stroomverbruikers moeten betalen voor het gebruik van het Elia net. Vóór 2012 betaalden alle gezinnen en bedrijven samen ruim 800 miljoen euro voor het gebruik van het Elia-net.

De beslissing van de energiewaakhond CREG om ook de producenten te laten betalen voor het net was een goede zaak voor de elektriciteitsverbruikers. De Elia-tarieven voor gezinnen en bedrijven werden zo met 150 miljoen euro per jaar verlaagd. 

Zowel bij Elia als bij de CREG is men de beslissing van het hof van beroep nog aan het bestuderen.

Maar als er geen bijdrage van de producenten aan het Elia-net mag worden gevraagd via de injectietarieven, dreigen de verbruikers 150 miljoen euro per jaar meer te betalen. Dat komt neer op een stijging van de Elia-tarieven met meer dan 20 procent.

Bovendien zou ook de 150 miljoen euro die producenten vorig jaar niet betaald hebben, retroactief aan de verbruikers kunnen worden aangerekend.

Een bijkomend probleem is dat door de beslissing van het hof van beroep eigenlijk alle Elia-tarieven zijn vernietigd. 'We hopen dat de CREG zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft in deze zaak', klinkt het bij Elia.

Wellicht zal de CREG volledig nieuwe tarieven moeten opstellen die bepalen hoeveel elke verbruiker bijdraagt tot de kosten van het hoogspanningsnet. Vast staat wel dat de totale som van om en bij de 800 miljoen euro die Elia ontvangt behouden blijft. Het hof van beroep stelde immers duidelijk dat Elia recht heeft op dergelijke vergoeding voor het beheer van het hoogspanningsnet.

Voor een gemiddeld gezin is de bijdrage voor het hoogspanningsnet een kleine post van amper enkele procenten van de energiefactuur. De verhoging zou dus slechts enkele euro's per jaar bedragen. Voor grote energieverbruikers zou een stijging wel een enorme impact kunnen hebben.

Volgens sectorkenners belooft de oplossing een juridisch kluwen te worden, want de tariefregels werden intussen door de federale regering gewijzigd en betwist door de CREG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud