Advertentie

Elke dag drie buitenlanders betrapt als valse zelfstandige

De afgelopen drie jaar verdubbelde het aantal controles door de dienst Fictieve Aansluitingen van de RSVZ, blijkt uit cijfers van minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR). ©Photo News

Vooral Roemenen gebruiken een Belgische sluiproute. Door zich als ondernemer voor te doen proberen de fraudeurs hier een uitkering te krijgen.

In ons land is vorig jaar een recordaantal fictieve zelfstandigen betrapt. Van de 8.500 buitenlanders die zich als zelfstandige inschreven, schrapte het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) er 990 omdat ze in werkelijkheid geen activiteit uitoefenden.

Door zich als ondernemer voor te doen proberen de fraudeurs hier een uitkering te krijgen. Het gaat vooral om Oost-Europeanen. Als Europese onderdanen krijgen ze een verblijfsrecht van meer dan drie maanden, waardoor ze aanspraak kunnen maken op een leefloon en op kindergeld. Als ze sociale bijdragen betalen, kunnen de valse zelfstandigen ook genieten van sociale voordelen, zoals een ziekte-uitkering of pensioen.

Het aantal geschrapte zelfstandigen ligt op het hoogste niveau sinds de invoering van een nieuwe controleprocedure in 2010. De afgelopen drie jaar verdubbelde het aantal controles door de dienst Fictieve Aansluitingen van de RSVZ, blijkt uit het antwoord van minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) op een parlementaire vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang).

‘Sommige mensen maken misbruik van het sociaal statuut van zelfstandige om het verblijfsrecht van meer dan drie maanden te bekomen en toegang te krijgen tot het recht op kinderbijslag of OCMW-steun’, zegt een woordvoerder van de RSVZ. ‘Dat gebeurt vooral via het statuut van werkende vennoot, vermoedelijk omdat daar weinig formaliteiten aan verbonden zijn.’

Als bij een vennootschap voortdurend werkende vennoten worden in- en uitgeschreven, is dat voor de RSVZ een reden om extra oplettend te zijn. Ook als zelfstandigen zonder Belgische nationaliteit op OCMW-steun terugvallen, leidt dat tot een prioritair onderzoek.

Opvallend: van de 990 fictieve zelfstandigen hadden er vorig jaar 679 de Roemeense nationaliteit. Samen met de Bulgaren zijn de Roemenen goed voor 80 procent van alle schrappingen. De RSVZ kan niet verklaren waarom beide Balkanlanden zo oververtegenwoordigd zijn op de sluiproute naar een uitkering.

Als de RSVZ iemand als zelfstandige schrapt, wordt het sociaal verzekeringsfonds van de zelfstandige geïnformeerd. Ook Famifed, verantwoordelijk voor de controle op de kinderbijslag, en de Dienst Vreemdelingenzaken worden op de hoogte gebracht, zodat ze indien nodig het verblijfsrecht kunnen intrekken en het kindergeld kunnen stopzetten. Vorig jaar legde de RSVZ ook 79 boetes op aan fictieve zelfstandigen of bedrijven waar zelfstandigen frauduleus als vennoot werden ingeschreven. De boetes bedragen 1.363 euro.

Fictieve zelfstandigen zijn overigens iets anders dan schijnzelfstandigen. De eersten houden er geen echte activiteit op na. De tweeden wel, maar zij ontplooien hun activiteit onterecht in het statuut van zelfstandige terwijl ze eigenlijk onder het gezag van een werkgever werken.

De RSVZ voerde vorig jaar 684 onderzoeken naar schijnzelfstandigheid en stuurde 543 dossiers door naar de inspectiediensten. In 27 gevallen werd het zelfstandigenstatuut gedwongen aangepast naar dat van werknemer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud