Elke werknemer krijgt recht op bedrijfspensioen

Ook jongeren krijgen straks recht op een aanvullend bedrijfspensioen. ©BELGA

Ook werknemers met een kortlopend contract en jongeren krijgen straks recht op een aanvullend bedrijfspensioen.

Alle werknemers van wie de werkgever een aanvullend bedrijfspensioen aanbiedt, hebben daar binnenkort recht op. Bestaande beperkingen voor jongeren en werknemers met een contract van korte duur, die nu geen aanvullend pensioen opbouwen, worden geschrapt. De Kamer zet donderdag het licht op groen voor een wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), die daarmee een Europese richtlijn uitvoert.

Ik verheug mij erop dat de rechten van de werkenden op een bedrijfspensioen worden uitgebreid.
Daniel Bacquelaine
minister van Pensioenen

Ruim 75 procent van de werknemers in de privésector bouwt een bedrijfspensioen op als aanvulling op het wettelijk pensioen. Het bedrijf, en ook de werknemer, kan daarvoor een deel van het loon opzijzetten bij een pensioenverzekeraar of -fonds. 

Om een aanvullend pensioen op te bouwen moet een werknemer doorgaans minimaal 25 jaar zijn en minstens een jaar in dienst van zijn bedrijf zijn geweest. Wie minder lang in dienst was, maar voor wie wel geld opzij werd gezet, is dat bedrag kwijt.

De restricties verdwijnen op 1 januari 2019. ‘Ik verheug mij erop dat de rechten van de werkenden op een bedrijfspensioen worden uitgebreid, wat bijdraagt tot de veralgemening van de aanvullende pensioenen’, zegt Bacquelaine. 

De parlementsleden van de meerderheid wijzen ook op het belang van de hervorming voor werknemers die snel van job willen veranderen. ‘Zij hoeven niet langer een effect op hun aanvullend pensioen te vrezen, wat een rem op de arbeidsmobiliteit wegneemt’, zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq.

'België gaat verder dan wat EU vraagt'

De vakbonden zijn tevreden met de uitbreiding, de bedrijfswereld heel wat minder. ‘Waarom gaat de minister van Pensioenen verder dan wat Europa van hem eist?’, vraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zich af. ‘Werknemers beginnen op dag één pensioenrechten op te bouwen, terwijl Europa een wachtperiode van drie jaar toelaat.’

75%
Bedrijfspensioen
Ruim 75 procent van de werknemers in de privésector bouwt een bedrijfspensioen op als aanvulling op het wettelijk pensioen.

De grootste werkgeversorganisatie van het land waarschuwt voor het hoge kostenplaatje, maar ook voor de administratieve rompslomp. ‘Een bedrijf moet voor elke werknemer- ook al heeft die er maar kort gewerkt - een dossier bijhouden, wat een enorme administratieve overlast betekent.’ 

Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de bedrijven en de pensioenfondsen en -verzekeraars heeft Bacquelaine enkele beperkingen ingebouwd. Kortere periodes van dienst worden meegeteld, maar werkgevers moeten hun (ex-)personeel enkel op de hoogte houden als het over meer dan 150 euro aan stortingen gaat.

Opgebouwde bedragen van minder dan 150 euro moeten bij de pensioeninstelling blijven waar ze zijn gestort en kunnen niet worden overgezet als de werknemer van baan verandert. Dat moet de pensioeninstellingen financiële stabiliteit garanderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud