Advertentie

Engie Electrabel krijgt steun voor gascentrales Vilvoorde en Awirs

©Tim Dirven

De nieuwe gascentrales die Engie Electrabel wil bouwen in Vilvoorde en Awirs zijn als winnaars uit de CRM-subsidieveiling gekomen. Dat meldt de netbeheerder Elia.

De netbeheerder Elia heeft zondag de resultaten gepubliceerd van de eerste veiling van het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) voor het leveringsjaar 2025-2026.

Uit de resultaten blijkt dat voldoende capaciteit aangeboden werd voor een competitieve veiling, luidt het. Zowel de traditionele als nieuwe marktspelers hebben deelgenomen.

Advertentie

Projecten

40 projecten komen in aanmerking. Samen vertegenwoordigen die een capaciteit van 4.447 megawatt. 'Op basis van die selectie is de gemiddelde jaarprijs 31.671 euro per megawatt', aldus de netbeheerder. In 2024 volgt voor het leveringsjaar 2025-2026 een tweede veiling.

66 procent van de aangeboden capaciteit is geselecteerd: 1.648 megawatt voor meerdere jaren (8 of 15 jaar) en 2.799 megawatt voor 1 jaar.

De weerhouden projecten zijn heel divers. Het gaat zowel om bestaande eenheden (56 procent) als batterijprojecten (1 procent), vraagbeheer (7 procent) en twee nieuwe gascentrales (36 procent).

Advertentie

Vergunningen onzeker

De twee nieuwe gasproductie-eenheden zijn de projecten van Engie Electrabel in Vilvoorde (796 megawatt) en Awirs (803 megawatt). Het valt af te wachten of de gascentrale in Vilvoorde een vergunning krijgt. Het dossier ligt bij Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nadat de Vlaams-Brabantse deputatie eerder had geweigerd een vergunning af te leveren.

Het valt af te wachten of de gascentrale in Vilvoorde een vergunning krijgt. Het dossier ligt bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Ook tegen de gascentrale in het Luikse Awirs zijn actiegroepen naar de Raad van State gestapt. De uitkomst is nog onzeker. De actiegroep Tegengas, die eerder al het partijhoofdkwartier van Groen en Ecolo bezette, laat in een persbericht nog eens weten dat ze zich blijft verzetten tegen de gascentrales. 'Geen nieuwe fossiele gascentrales, niet hier, nergens', luidt het.

Kostprijs

Zowel federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) als Elia-topman Chris Peeters gaf op een persconferentie mee dat de veiling in hun ogen een succes kan worden genoemd.

Er is voldoende capaciteit aangeboden tegen een lagere investeringskost dan verwacht, klonk het. De gemiddelde jaarprijs van de geselecteerde projecten is 31.671 euro per megawatt, verduidelijkte Elia-topman Peeters. De prijs van de geselecteerde nieuwe projecten blijft daarmee ruim onder de maximumprijs van 75.000 euro per megawatt per jaar.

Het investeringsmechanisme is daarmee een soort verzekeringspolis die de energiebevoorrading garandeert tegen de laagst mogelijke kostprijs.

Tinne Van der Straeten
Federaal minister van Energie

'Het investeringsmechanisme is daarmee een soort verzekeringspolis die de energiebevoorrading garandeert tegen de laagst mogelijke kostprijs. Tegelijk maakt het de switch naar 100 procent hernieuwbare energie mogelijk', liet het kabinet van Van der Straeten weten.

Kernuitstap

'We zitten op koers', bevestigde ook Peeters. Maar of daarmee de kernuitstap kan worden gerealiseerd, wilde Van der Straeten niet gezegd hebben. 'Met deze resultaten zal ik tegen eind november een evaluatie maken, zoals het regeerakkoord bepaalt. Daarbij zal worden gekeken naar de bevoorradingszekerheid en de prijs. En dan zal de regering moeten beslissen', aldus Van der Straeten.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigt dat de regering nu wacht op dat rapport om te beslissen wat ze gaat doen met de kernuitstap. 'Zoals vastgelegd in het regeerakkoord heeft het kernkabinet de opdracht gegeven aan Van der Straeten om voor november 2021 een finaal rapport op te maken. Dat onderzoekt de bevoorradingszekerheid en de impact op de elektriciteitsprijzen', aldus De Croo.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet, niet geheel onverwacht, in een tweet verstaan dat de uitkomst van de CRM-veiling onvoldoende zekerheid biedt voor de energiebevoorrading. Meteen plaatste hij ook vraagtekens bij de CO2-uitstoot.

Oppositie

Vanop de oppositiebanken plaatste Kamerlid en energie-expert Bert Wollants (N-VA) vraagtekens bij het feit dat één marktspeler, Engie Electrabel, als grote winnaar uit de bus is gekomen van de CRM-veiling.

Ook N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys hekelde in een tweet de uitkomst van de CRM-veiling. 'Dus als ik het goed begrijp sluiten we twee kerncentrales van Engie waar we geld aan verdienen en die CO2 neutraal zijn om te betalen voor twee gascentrales van Engie die CO2 uitstoten?', merkte hij op.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Conner Rousseau met CD&V-voorzitter Sammy Mahdi na een recent formatieoverleg.
Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie uit
Terwijl de federale regeringsonderhandelingen maandag verder gingen over veiligheid, lijken de Vlaamse socialisten weer heel hard te twijfelen. De nieuwe supernota die Bart De Wever voorlegde, zorgde voor 'de lastigste vergadering' sinds het begin van de formatie.
Gesponsorde inhoud