Advertentie

Engie Electrabel legt gascentrale Vilvoorde weer op tafel

In de nieuwe vergunningsaanvraag voor een gascentrale in Vilvoorde is de uitstoot van ammoniak en stikstof verder verlaagd. ©SISKA VANDECASTEELE

Engie Electrabel heeft een aangepaste vergunningsaanvraag voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde ingediend bij de deputatie van Vlaams-Brabant. Dat bevestigt de elektriciteitsproducent.

De weigering van de deputatie van Vlaams-Brabant, daarin gevolgd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), om een vergunning af te leveren voor de bouw van een nieuwe centrale deed veel stof opwaaien. Ze was een streep door de rekening van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), want de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde was cruciaal om de sluiting van de kerncentrales op te vangen.

De nieuwe gascentrale van Vilvoorde kwam als winnaar uit de bus van de CRM-subsidieveiling, die de netbeheerder Elia had georganiseerd om in vervangingscapaciteit te voorzien. Maar zonder vergunning is Vilvoorde geen oplossing. Daarom doet Engie Electrabel een nieuwe poging. 'We zijn het engagement aangegaan om de stikstof- en ammoniakuitstoot verder te verlagen tot het absolute minimum', zegt de woordvoerster van het bedrijf.

We zijn het engagement aangegaan om de stikstof- en ammoniakuitstoot verder te verlagen tot het absolute minimum.
Woordvoerster Engie Electrabel

De regering-De Croo heeft tijd gekocht tot half maart om te beslissen hoe het verder moet. Of Engie Electrabel tegen dan alsnog een vergunning krijgt, is twijfelachtig. Als Vilvoorde geen vergunning heeft, wil de regering-De Croo een 're run' organiseren. De CRM-steun voor de gascentrale van Vilvoorde wordt dan doorgeschoven naar de volgende in de rij.

Engie Electrabel hoopt alvast dat het snel kan gaan. 'Mits een tijdige goedkeuring kan het CRM-contract alsnog gerealiseerd worden en kan de centrale tegen 1 november 2025 beschikbaar zijn om bij te dragen tot de bevoorradingszekerheid in ons land. Als we de deadline niet halen, zullen we alle mogelijkheden bekijken om ons project toch nog bij de mogelijke opties te houden', laat Engie Electrabel weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud