Advertentie

Engie investeert niet meer in langer openhouden kerncentrales

©ANP

Engie-Electrabel gaat niet meer investeren in een verlenging van de levensduur van de Belgische kerncentrales. Dat blijkt uit een interne communicatie naar het personeel. Maar definitief is het allemaal nog niet.

‘Na constructieve gesprekken moeten we vaststellen dat de regering de duidelijke intentie heeft het regeerakkoord uit te voeren', zo stelde chief nuclear officer Thierry Saegeman in een boodschap aan het personeel. 'We kunnen geen tientallen miljoenen euro's investeren zonder rendementszekerheid. We bereiden ons dus voor op een definitieve stopzetting.'

Dat is een logisch gevolg van wat in het regeerakkoord werd beslist.
Anne-Sophie Hugé
Woordvoerster Engie

‘Dat is een logisch gevolg van wat in het regeerakkoord werd beslist. We zijn verantwoordelijk voor het beheer van de stillegging en de ontmanteling van de nucleaire installaties en kunnen niet oneindig blijven wachten', reageerde woordvoerder Anne-Sophie Hugé dinsdagavond nadat Trends uit de interne nota citeerde.

De beslissing volgde op ‘constructieve gesprekken’ met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), tweette Groen-kopman Kristof Calvo en bevestigt haar woordvoerder Jonas Dutordoir. ‘De intentie van de regering is altijd heel duidelijk geweest. We zijn dan ook tevreden dat Engie, dat we beschouwen als een bondgenoot, zich inschakelt in de energietransitie waar we voor staan. Ook voor Engie was duidelijkheid nodig.'

De federale regering wil de kerncentrales tegen 2025 sluiten, maar houdt een slag om de arm. Een evaluatie eind volgend jaar moet duidelijkheid scheppen over de bevoorradingszekerheid en de elektriciteitsprijzen. Blijkt daar een probleem, dan is er het noodscenario waarbij Doel 4 en Tihange 3 langer openblijven.

Engie Electrabel hamert er al langer op dat een beslissing eind 2021 veel te laat komt. De beslissing om investeringen om te gooien past in die logica. 'We moeten de finale beslissing van de regering afwachten. Maar we hebben al meermaals uitgelegd waarom die beslissing beter vroeger dan later komt', aldus Hugé.

Om de kerncentrales veilig te blijven uitbaten, zijn nog tal van aanpassingen nodig. Als die pas eind volgend jaar in gang worden gezet, is sprake van een opgelopen vertraging van elf maanden. Het is dan niet meer realistisch alles op tijd rond te krijgen.

'Plicht om te werken aan beide mogelijkheden'

Die boodschap stuurt Engie Electrabel woensdag nogmaals de wereld in. Een verlenging vereist eind dit jaar een 'principiële beslissing', klinkt het op twitter. 'Bijgevolg heeft Electrabel als verantwoordelijke uitbater de plicht om te werken aan de twee mogelijkheden van sluiting en verlenging.'

Van een voldongen feit is met andere woorden nog geen sprake.

'Dogmatisch groen veto'

Als de beslissing over de levensduurverlening van Tihange 3 en Doel 4 niet valt in 2020, worden de kosten onbeheersbaar.
Bart De Wever
N-VA-voorzitter

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die steeds heeft gepleit voor het langer openhouden van de twee kerncentrales, schaarde zich dinsdagavond al opnieuw aan de zijde van Engie. Dat er nog tijd is tot eind volgend jaar om te beslissen, klopt ook volgens hem niet.

‘Als de beslissing over de levensduurverlening van Tihange 3 en Doel 4 niet valt in 2020, worden de kosten onbeheersbaar. Op die manier laat de paars-groene regering 1.000 jobs verloren gaan vanuit een volstrekt dogmatisch groen veto tegen de nucleaire optie’, zei De Wever in een reactie.

Voor Vlaanderen is dit volgens hem nefast. ‘We slaan een weg in die leidt naar vervuilende gascentrales, stijgende prijzen en onzekerheid over de bevoorrading. Dit is vooral voor Vlaanderen een probleem, waar energie-intensieve bedrijven cruciaal zijn voor de welvaart.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud