Enkel patiënten in éénpersoonskamers behandelen in strijd met 'geneeskundige plichtenleer'

©ANP XTRA

Artsen die weigeren patiënten te behandelen omdat die niet voor een eenpersoonskamer kiezen, handelen in strijd met de geneeskundige plichtenleer. Zo reageerde de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren maandag in een persbericht.

De Nationale Raad reageert met het persbericht op de berichtgeving in De Tijd over specialisten die zich in bochten wringen om uitsluitend patiënten in éénpersoonskamers te behandelen. Op die manier kunnen ze ereloonsupplementen opstrijken.

Een arts mag zijn patiënt niet beïnvloeden om hem opnamevoorwaarden te doen aanvaarden die hij niet wil. Artikel 5 van de Code van de geneeskundige plichtenleer legt artsen op alle zieken even gewetensvol te behandelen. 'Het medisch korps dient op een rechtvaardige wijze de toegang tot kwaliteitsvolle zorg te garanderen.'

De Nationale Raad onderstreept ook de verantwoordelijkheid van de maatschappij 'om daarvoor een gepast budgettair kader te scheppen, zeker voor wat de ziekenhuisfinanciering betreft.'

De Raad benadrukt tenslotte dat er geen verband is tussen het vragen van ereloonsupplementen en de kwaliteit van de verstrekte zorg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud