EU heeft vragen bij steun aan Brussels Airlines en Zaventem

Deze vlucht kreeg alvast geen steun, die van DHL met de panda's ©REUTERS

De onrechtstreekse overheidssteun aan de Belgische luchtvaartmaatschappijen via Brussels Airport was niet gemeld aan Europa. De EU wil nu meer uitleg.

De Europese Commissie heeft de Belgische regering uitleg gevraagd over de bijna 60 miljoen euro steun in de komende drie jaar voor Brussels Airport. De regering-Di Rupo besliste in december om de kosten van de luchtvaartmaatschappijen op Zaventem voor veiligheids- en brandweerdiensten zelf te betalen. Dat komt vooral Brussels Airlines ten goede, maar ook Thomas Cook en Jetairfly.

De steun voor Zaventem werd niet gemeld aan de Commissie, ook al was er volop sprake van in de Belgische media. De Commissie moet in principe altijd onderzoeken of bepaalde steunmaatregelen een luchthaven of een maatschappij bevoordelen.

Op basis van de verkregen informatie kan de Commissie een formeel onderzoek openen, wat duidelijk maakt dat Europa twijfels heeft. De gloednieuwe Europese steunregels voor de luchtvaart gelden al voor dit dossier. Operationele steun kan enkel onder strikte voorwaarden en voor luchthavens met minder dan 3 miljoen passagiers per jaar. In principe niet voor Zaventem dus. Maar Wallonië vergoedt die diensten ook voor zijn luchthavens in Charleroi en Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud