Advertentie

EU legt symboolbelasting Di Rupo op het hakblok

De regering-Di Rupo rekende er op dat de fairnesstaks dit jaar 75 miljoen euro ging opbrengen, maar het Rekenhof vond dat optimistisch. ©BELGA

De Europese Commissie heeft grote bezwaren tegen de ‘fairnesstaks’.

De regering-Di Rupo voerde die taks in voor bedrijven die dankzij de notionele intrestaftrek geen belastingen betalen, maar wel een dividend aan hun aandeelhouders uitkeren. Op die dividenden moeten ze dan toch 5,15 procent ‘fairnesstaks’ betalen. Kmo’s krijgen een vrijstelling.

De regering-Di Rupo rekende er op dat de fairnesstaks dit jaar 75 miljoen euro ging opbrengen, maar het Rekenhof vond dat optimistisch.

Onmiddellijk startte de aanval op de belasting. De Raad van State merkte op dat de regering niet kon uitleggen waarom kmo’s niet moeten betalen. Ook voor het Grondwettelijk Hof startte een proces. Het is in dat proces dat deze week documenten van de Commissie naar boven zijn gekomen.

Om zeker te zijn dat de belasting door de beugel kon, heeft de regering-Di Rupo de fairnesstaks namelijk voorgelegd aan de Commissie. Die heeft nog geen definitieve beslissing genomen, maar in haar analyse maakt ze duidelijk dat er grote problemen zijn.

De fairnesstaks is strijdig met de Europese moeder-dochterrichtlijn. Die bepaalt dat dividenden tussen vennootschappen van dezelfde groep maar één keer mogen worden belast, namelijk op het niveau van het moederbedrijf. Door het toch mogelijk te maken al 5,15 procent belasting te innen op dividenden van dochterbedrijven, gaat de Belgische fiscus in tegen die regels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud