EU-lidstaten vrezen dit voorjaar minder vaccins AstraZeneca te krijgen

©AFP

AstraZeneca zou de Europese landen dit voorjaar minder dosissen kunnen leveren dan de beloofde 100 miljoen. Dat is slecht nieuws voor onze vaccinstrategie, want de EU en ons land hebben heel veel vaccins van het farmabedrijf besteld.

'AstraZeneca bevestigt wat het vandaag op een vergadering aan de lidstaten heeft meegedeeld: er komen wijzigingen in het geplande leveringsschema.' Zo luidt de reactie van de Europese Commissie aan De Tijd op berichten dat het Zweeds-Britse farmabedrijf bij de start van zijn leveringen significant minder zal kunnen leveren dan gepland. Daarmee wordt besmuikt een mogelijke tegenslag toegegeven in de race om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren.

De Britse zakenkrant Financial Times meldt dat de EU in het eerste kwartaal van 2021 rekende op 100 miljoen dosissen. Van het vaccin zijn net als van de al goedgekeurde vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna twee dosissen nodig. Maar volgens bronnen dicht bij de discussie zou AstraZeneca, dat het vaccin samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde, mogelijk met moeite de helft halen. Definitieve aantallen zijn er nog niet, wordt wel benadrukt.

Opdrijven

AstraZeneca benadrukt tegenover de zakenkrant dat de start van de leveringen niet uitgesteld wordt, maar dat de oorspronkelijk afgesproken volumes lager zullen liggen door minder capaciteit in de fabriek die voor de Europese markt produceert. 'In februari en maart zullen we tientallen miljoenen dosissen verdelen onder de lidstaten, terwijl we de productie continu opdrijven.' De krimp in de productie zou geen effect hebben op het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccin al op de markt is en wordt toegediend. In de EU loopt de licentieaanvraag bij het geneesmiddelenagentschap EMA.

De vertraging heeft een grote impact op de Belgische vaccinstrategie omdat we 7,7 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld hebben, tegenover 2 miljoen van het Moderna-vaccin. Er zijn ook 7,5 miljoen extra dosissen van het Pfizer-vaccin besteld, boven op de 5 miljoen die al verworven waren. Pfizer moest al meerdere malen zijn leveringen bijsturen, ook aan ons land, waardoor de planners van de overheid hun vaccinatieschema's telkens moesten aanpassen.

De Belgische schema's rekenen op de komst van het AstraZeneca-vaccin vanaf maart. Het vaccin van de Brits-Zweedse groep is belangrijk voor de start van de grootschalige inentingsprogramma's bij de brede bevolking in de vaccinatiecentra. Anders dan de vaccins van Moderna en Pfizer kan het op gewone koelkasttemperatuur bewaard worden, wat de opslag en toediening op grote schaal veel eenvoudiger maakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud