Europa akkoord met 1% structurele inspanning

Premier Elio Di Rupo bij eurocommissaris Olli Rehn. (foto belga)

Na de ontmoeting tussen de top van de regering en Europees Commissaris Olli Rehn, is in regeringskringen te horen dat een structurele besparing van 1 procent van het bbp voldoende is. Dat vernam De Tijd.

Premier Elio Di Rupo (PS), minister van Financiën Koen Geens (CD&V) en vicepremier Didier Reynders (MR) hadden in de namiddag een ontmoeting met Europees Commisaris Olli Rehn. Daar werd het voornemen van de regering voorgelegd om dit jaar voor 1 procent van het bbp structurele maatregelen te nemen. Daar is positief op gereageerd, is te horen in regeringskringen.

De vraag is nu of alle coalitiepartners akkoord zijn om de tekortdoelstelling van 2,15 procent te laten vallen. Dat Open VLD-vicepremier Alexander De Croo die eis heeft laten vallen, was het grote nieuws vanmorgen. Het is nu uitkijken naar de reactie van CD&V, de enige partij die voorlopig nog vasthoudt aan de 2,15 procent.

Het was De Croo die vanmorgen de kat de bel aanbond. 'Als we een structurele inspanning doen van 1 procent, is dat de grootste inspanning in 10 jaar', verklaarde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo aan Radio 1. Dat wees erop dat ook Open VLD de strijd opgeeft voor het behoud van de tekortdoelsteling van 2,15 procent. De PS en het cdH pleitten er al langer voor om de begrotingsteugels te vieren, zodat het economisch herstel niet wordt gefnuikt. En ook de MR maakte al duidelijk dat kan afgeweken worden van het afgesproken traject. Het was sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte die met het idee kwam om een structurele inspanning van 1 procent na te streven. En De Croo volgt hem daar nu in. MR-vicepremier Didier Reynders liet verstaan dat '1 procent goed is, maar meer nog beter'.

Het is afwachten hoe CD&V zich zal opstellen. Want ook de Vlaamse christendemocraten hielden tot dusver vast aan de doelstelling van 2,15 procent. Minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), stelde dat 'het belangrijk is dat we structureel verbereren en dat we bijkomend eenmalige maatregelen nemen om de schuldafbouw te verbeteren'. Hij gaf wel toe dat van de cijfers 'geen fetisj' mag worden gemaakt.

Het ziet er dus naar uit dat de regering na twee weken begrotingsoverleg eindelijk weet welke doelstelling wordt nagestreefd. Het betekent dat voor ongeveer 1,5 miljard euro structurele maatregelen moeten genomen worden. Dat betekent dus geen eenmalige, maar ingrepen die ook een effect hebben op de begroting van volgend jaar.

Bij de opmaak van de begroting werden al voor 0,4 procent structurele maatregelen genomen. Dus rest een inspanning van 0,6 procent, waarvan 0,2 procent door de deelstaten moet gebeuren. Voor de regering-Di Rupo blijft dus 0,4 procent over of 1,5 miljard euro. Maar vermits de maatregelen wellicht pas midden dit jaar kunnen ingaan, is de oefening eigenlijk dubbel zo groot.

Vandaag en de komende dagen buigen de topministers zich over maatregelen om de doelstelling van1,5 miljard euro te halen. Dat zal deels via besparingen gebeuren en deels via nieuwe belastingen.

Met de inspanning van 1,5 miljard euro, ziet het er naar uit dat de regering werkt naar een tekort dit jaar van 2,5 tot 2,6 procent.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud