'Europa heeft vertrouwen in België'

Premier Elio Di Rupo (rechts) en vicepremier en minister van Financiën Stevan Vanackere (rechts).

De Europese Commissie erkent dat de federale begroting 'stapsgewijs' in orde aan het komen is. Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) maandag gezegd in 'De ochtend' op Radio 1. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Commissie ernstige bedenkingen had bij de begroting.

Met het nieuws over de loonsverhoging voor de federale ministers, de stijgende dotatie voor de koninklijke familie en de Europese kritiek op de begroting heeft de regering enkele hectische dagen achter de rug. 'Dat de Europese Commissie nu voorwaardelijk vertrouwen in de begroting heeft, sluit voor mij op een positieve manier de heisa af', zegt Vanackere.

Volgens de vicepremier is, sinds hij zaterdag overleg pleegde met bevoegd eurocommissaris Olli Rehn, het directe gevaar afgewend dat België een boete van ongeveer 700 miljoen euro krijgt omdat het begrotingstekort boven 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt. Het kernkabinet van de federale regering besliste vrijdag om, in afwachting van de begrotingscontrole in februari, 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen.

In een brief aan Vanackere had Olli Rehn vorige week geschreven dat de opgelijste maatregelen het begrotingstekort niet tot 2,8 procent, zoals gepland, zouden beperken, maar zouden doen oplopen tot 3,25 procent. Volgens Vanackere hebben de vrijdag genomen beslissingen de Commissie voorlopig kunnen overtuigen, maar volgt volgende maand, bij de begrotingscontrole, een 'nieuwe afspraak'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud