Advertentie
Advertentie

Events vanaf 1.500 bezoekers mogen met coronapas

Premier Alexander De Croo. ©Photo News

Ook op kleinere events buiten met 1.500 bezoekers of meer mogen mensen binnen zonder mondmasker en anderhalve meter afstand als ze een coronapas kunnen voorleggen. Dat is beslist op het overleg tussen de federale en regionale topministers over de coronaregels.

De buitenevents vanaf 1.500 bezoekers krijgen in augustus dus hetzelfde regime als grote festivals zoals Pukkelpop. Een mondmasker dragen noch anderhalve meter afstand houden zal er vanaf 13 augustus verplicht zijn.

De voorwaarde is wel dat mensen via hun Covid Safe-app een bewijs kunnen voorleggen dat ze al twee weken volledig gevaccineerd zijn, met het coronavirus besmet zijn geweest of een negatieve coronatest hebben ondergaan. Het moet wel een PCR-test zijn omdat beslist is dat de snelle antigentest niet secuur genoeg is om besmettingen te detecteren. In Nederland bleken op events toch heel wat mensen besmet omdat een geïnfecteerde bezoeker via een vals negatieve coronatest door de mazen van het net was geglipt en toch aanwezig was.

Hoe bewijs je dat je 'covid safe' bent?

Download de CovidSafeBe-app. Na het beantwoorden van enkele vragen, kan je je aanmelden met een digitale identiteitskaart (zoals de app Itsme). Vervolgens kan je de beschikbare certificaten downloaden: je vaccinatiebewijzen of je testresultaat.

Vanaf 1 september zullen mensen ook toegang krijgen tot binnenevents met hun Covid Safe-ticket. Ze zullen dus een negatieve test, attest van voorbije ziekte, of vaccinatiebewijs moeten voorleggen om zonder mondmasker binnen te mogen en dicht bij elkaar te zitten of staan. Voor organisatoren die niet met het coronapaspoort werken, blijven de mondmaskers en anderhalve meter afstand voor alle duidelijkheid wel verplicht.

Vanaf 30 juli gaat ook de volgende fase van het Zomerplan in. Dat betekent dat events binnen mogen vanaf 3.000 mensen en buiten vanaf 5.000. Mondmaskers en respect voor de anderhalve meter afstand zijn dan wel nog verplicht omdat het coronapaspoort pas vanaf 13 augustus gebruikt mag worden.

Deltavariant

Door de overal oprukkende deltavariant komen er wel extra maatregelen over reizen. Wie nog niet volledig gevaccineerd is en terugkeert uit een land in de EU waar veel virusvarianten rondwaren, zal op de eerste dag van terugkeer een PCR-test moeten afleggen. Ze moeten ook in quarantaine tot ze het resultaat van die test hebben en op dag zeven een nieuwe PCR-test moeten afleggen. Bij een positieve test moeten ze 10 dagen verplicht in quarantaine.

De Croo verduidelijkte dat er op dit moment geen enkel land in de Schengenzone onder die criteria valt. 'Maar gezien de toestand kan dat veranderen.' Voor enkele tientallen landen buiten de EU geldt er

Ook worden de controles opgevoerd in luchthavens en treinstations. Er zal worden gecontroleerd of reizigers hun Passenger Locator Form (PLF) hebben ingevuld en hun coronacertificaat bijhebben. Dat PLF is in te vullen en te versturen via de website travel.info-coronavirus.be.

Nog uit voorzorg blijven mondmaskers voorlopig verplicht op het openbaar vervoer, winkels en op andere drukke plekken waar veel mensen samenkomen. 'Houd je ook aan die regels als je naar het buitenland gaat', zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

De premier herhaalde ook nog eens dat voorzichtig versoepelen kan door de goed lopende vaccinatiecampagne. Acht op de tien van alle volwassen Belgen is een eerste keer geprikt. 'Daarmee zitten we in de absolute top van Europa', zegt De Croo. Drie op de vier van de kwetsbare mensen met onderliggende aandoeningen is al volledig gevaccineerd, net als negen op de tien 65-plussers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud