Advertentie
Advertentie

Ex-postbaas moet inspiratie leveren voor hervorming NMBS

©Photo News

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) doet een beroep op ex-Bpost-topman Johnny Thijs om de hervorming van de NMBS in goede banen te leiden. Dat vernam De Tijd.

De regering-Michel wil de NMBS voor eens en voor altijd uit het slop halen. De spoorwegmaatschappij krijgt elk jaar een dotatie van bijna 3 miljard euro, maar blijft de verliezen opstapelen. Daardoor stijgt de schuld jaarlijks met zo’n 200 miljoen euro.

Omdat de situatie onhoudbaar is, wil Galant de NMBS hervormen. Dat is geen evidente klus , gezien de militante vakbonden het spoorverkeer met een vingerknip kunnen platleggen. Om de hervorming in goede banen te leiden doet Galant een beroep op het consultancybureau McKinsey, dat op geregelde tijdstippen advies geeft.

Behalve op McKinsey doet Galant ook een beroep op Johnny Thijs, omdat die veel ervaring heeft met hervormingen bij overheidsbedrijven. Hij stond jaren aan het hoofd van Bpost, dat hij tot een modern postbedrijf omvormde. Galant wil weten hoe Thijs die modernisering heeft aangepakt. En of er parallellen kunnen zijn met de NMBS.

Terwijl in regeringskringen de ronde doet dat Galant Thijs als consultant heeft ingehuurd, wordt dat elders ontkend. Thijs is voor Galant enkel een ‘klankbord’. Niets meer of niets minder. In tegenstelling tot McKinsey wordt hij niet betaald.

Thijs’ interesse voor de NMBS is groot, en dat is ook een reeks regeringspartijen niet ontgaan. De N-VA zou Thijs graag benoemen als bestuurder bij de NMBS. Thijs zelf koppelt er wel een voorwaarde aan vast: dat het deugdelijk bestuur bij de NMBS ernstig wordt aangepakt.

In het VRT-programma Reyers Laat maakte Thijs gisterenavond ook duidelijk dat hij de wil heeft om iets te veranderen bij de NMBS. 'We krijgen te weinig waar voor ons geld bij de NMBS', maakte hij duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud