analyse

Expertengroep: 'Belgisch leger moet groter en zwaarder bewapend zijn'

Belgische militairen op de luchtbasis van Melsbroek met op de achtergrond de nieuwe A400M-transportvliegtuigen. ©BELGA

Het Belgisch leger moet tegen 2030 meer manschappen tellen, zwaarder bewapend zijn en hoogtechnologischer functioneren. Dat concluderen tien academische defensie-experts in een visierapport.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) stelt de Strategische Visie woensdag voor in de Kamer, maar VRT NWS kon het document al inkijken. De tien experts - de ene helft uit de Nederlandstalige, de andere uit de Franstalige taalgroep - bogen zich op vraag van de minister over de uitdagingen waarmee Defensie te maken krijgt.

De tijd is gekomen om het bereik en de aantallen uit te breiden.
Groep defensie-experten

Een eerste heikel punt is de mankracht van het leger. Ons land streeft ernaar 25.000 militairen in dienst te hebben, maar haalt dat doel niet. Volgens de experts moet Defensie tegen 2030 zelfs hoger mikken. 'België kan zijn slagkracht en zijn troepenaantal niet nog verder inkrimpen. De tijd is gekomen om het bereik en de aantallen uit te breiden', citeert de openbare omroep uit het rapport. Vooral de landmacht moet dringend uitgebreid worden, met militairen én burgers.

Vorige week wees een rapport van de Algemene Inspectie Landsverdediging over de zaak rond de verdwenen militair Jurgen Conings nog op een structureel gebrek aan personeel bij de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat is een van de problemen die geleid hebben tot 'een incident van een dergelijke omvang' met de 46-jarige Conings, die zondag dood aangetroffen werd in het Dilserbos in Limburg.

Bewapende drones

De experts schuiven ook een lijstje met broodnodige investeringen naar voren. In 2018 kocht ons land 34 gevechtsvliegtuigen van het type F-35A Lighting, goed voor 4 miljard euro. Ze worden vanaf 2023 geleverd, maar de experts vinden de bestelling te klein. Ook zijn ze van mening dat de elite-eenheden (special forces) over nieuwe helikopters of verticaal opstijgende vliegtuigen moeten beschikken.

De expertengroep ziet voorts een grotere rol weggelegd voor de vier verkenningsdrones die eveneens vanaf 2023 geleverd worden. Hoewel voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geen voorstander was om die onbemande vliegtuigen te bewapenen, stellen de academici voor om ze toch in te zetten voor bombardementen. Het Verenigd Koninkrijk doet dat al.

De essentie

  • Een groep van tien defensie-experten luidt de alarmbel in een nieuw rapport, dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bestelde.
  • Ze vinden dat het Belgisch leger tegen 2030 meer dan 25.000 manschappen moet tellen, zich zwaarder moet bewapenen én technologische innovaties meer moet omarmen.
  • Het rapport wordt woensdag voorgesteld in de Kamer, daarna wil de minister ermee aan de slag.

België moet tot slot investeren in een antiraketsysteem dat de hoofdkwartieren van de NAVO en de Europese Unie kan beschermen. 'We beschikken niet over luchtafweermiddelen op de grond tegen kruis-, hypersonische en ballistische raketten om onze regeringsinstanties, onze kritieke infrastructuren en de op ons grondgebied gevestigde internationale besluitvormingscentra te beschermen.'

Kostenplaatje

Over het kostenplaatje van hun voorstellen brengen de experts geen duidelijkheid. Gedurende deze legislatuur krijgt het leger 1,5 miljard euro extra om de grote legeraankopen te bekostigen. Concreet is dit jaar een budget van 3,7 miljard euro voorzien, wat een verhoging met zo'n 500 miljoen euro betekent. Tegen 2024 zou het budget oplopen tot 4,7 miljard euro. 'Maar het zal elk jaar vechten zijn om besparingen af te houden', gaf Dedonder begin dit jaar toe in een interview.

Niet enkel de academici wijzen op de noodzaak om te investeren in defensie. Ook de Amerikaanse president Joe Biden kwam die boodschap tijdens de NAVO-top van vorige week verkondigen. In 2014 kwamen de lidstaten overeen om tegen 2024 minstens 2 procent van het bruto binnenlands product te spenderen aan defensie. Met 1,12 procent - en de voorlaatste plaats in de NAVO - haalt ons land dat criterium bijlange niet.

Toch is in de Wetstraat het besef gegroeid dat op landsverdediging niet eindeloos te besparen valt. De zaak rond Conings en de pijnlijke natuurbrand in Brecht maakten de voorbije maanden duidelijk dat er werk aan de winkel is. Minister Dedonder geeft alvast aan dat ze het expertenrapport ter harte wil nemen om de Strategische Visie voor het leger, die dateert uit 2016 en het vizier op 2030 richt, bij te schaven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud