Experts pleiten voor meer leger

De bestelde SkyGuardian-drones moeten volgens experts worden bewapend, zodat ze kunnen worden ingezet voor bombardementen. ©BELGAONTHESPOT

Een sterker leger. Dat is samengevat het voorstel dat experts doen met het oog op een actualisatie van de strategische visie 2030 voor het leger. Minister Ludivine Dedonder (PS) denkt daarbij vooral aan meer manschappen.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf tien experts, vijf uit Vlaanderen en vijf uit Franstalig België, de opdracht te kijken welke dreigingen er op ons land afkomen en wat nodig is voor het Belgisch leger. Die oefening moet uitmonden in een actualisatie van de strategische visie voor het leger, wat Dedonder tegen 21 juli rond wil hebben.

Volgens de experts moet België zich herbewapenen om de uitdagingen in een potentieel gevaarlijke internationale omgeving het hoofd te bieden. Het gevaar dat uitgaat van China wordt voor het eerst uitdrukkelijk genoemd, in navolging van de analyse die de NAVO-leiders maakten.

Volgens de experts is een leger met 25.000 militairen niet houdbaar. 'België kan zijn slagkracht en zijn troepenaantal niet nog verder inkrimpen. Het is al zeer gespecialiseerd en te veel ingekrompen. De tijd is gekomen om het bereik en de aantallen uit te breiden', luidt het in het rapport van de experts.

België kan zijn slagkracht en zijn troepenaantal niet nog verder inkrimpen. De tijd is gekomen om uit te breiden.
Rapport defensie-experts

Hightech

Daarnaast bevelen de experts aan dat er wordt geïnvesteerd in hightechmaterieel. Dat de regering-Michel een aankoopprogramma voor zo'n 15 miljard euro in gang heeft gezet, met de aankoop van F-35's, is volgens de experts niet voldoende. Ze pleiten ervoor de 'kleine massa van 34 F-35's met extra multiroleplatforms, trouwe wingmendrones, raketten voor zeer lange afstand en kruisraketten' aan te vullen.

De experts stellen de aankoop van verticaal opstijgende vliegtuigen zoals de V-22 of een ander helikoptertype voor, als alternatief voor de dure en logge NH-90-helikopters. Ze stellen ook voor de bestelde drones te bewapenen, zodat ze kunnen worden ingezet om te bombarderen.

Antiraketsysteem

De experts pleiten voorts voor een antiraketsysteem, zodat de hoofdkwartieren van de NAVO en de EU kunnen worden beschermd. 'We beschikken niet over luchtafweermiddelen op de grond tegen kruis-, hypersonische en ballistische raketten om onze regeringsinstanties, onze kritieke infrastructuren, de op ons grondgebied gevestigde internationale besluitvormingscentra en de infrastructuur die de aankomst van versterkingen en vracht van over de Atlantische Oceaan of het Kanaal moet vergemakkelijken, te beschermen', luidt het.

Of het politiek een haalbare kaart is om bijkomend te investeren in legermateriaal, is de vraag. Maar de aanbeveling voor meer manschappen past wel helemaal in het plaatje dat Dedonder voor ogen heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud