Advertentie

Extra geld voor aanpak stress op het werk

©MeDirect

De regering maakt 5,5 miljoen euro vrij om het mentaal welzijn van werknemers, zelfstandigen en federale ambtenaren te verbeteren.

Het aantal mensen dat langdurig afwezig blijft van het werk door ziekte is de voorbije tien jaar alleen maar gestegen. In 2010 ging het in een doorsnee bedrijf gemiddeld om 3 op 100 werknemers, intussen gaat het om 5 op 100. In juni vorig jaar waren bijna 459.000 werknemers en zelfstandigen langer dan een jaar ziek. De federale regering vreest dat de coronacrisis de situatie nog verergerd heeft.

De federale regering maakt daarom 5,5 miljoen euro vrij voor de aanpak van stress op het werk. Dat heeft de ministerraad donderdagavond beslist. Het gaat onder meer om een federaal plan voor meer mentale veerkracht op het werk. Dat moet in 2022 af zijn en zal maatregelen voor de hele werkende bevolking bevatten. Voor zelfstandigen komen specifieke maatregelen, zegt minister van Middenstand David Clarinval (MR). 'Vaak ligt het niet in de aard van de zelfstandige om uit zichzelf in zo'n situatie hulp te zoeken. Dit actieplan kan de zelfstandigen een duwtje in de rug geven.'

Omdat het om een acuut probleem gaat komt er dit jaar nog een sensibiliseringscampagne. Die zal onder meer de opsporingstool voor burn-out onder de aandacht brengen en mensen informeren over concrete hulpmiddelen. Er gaat 4,5 miljoen euro naar preventiemaatregelen, zodat wie het risico loopt om uit te vallen door ziekte snel en effectief begeleid kan worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud