Extra knip in lasten op laagste lonen

Charles Michel. ©BELGA

In de regering-Michel is er een engagement voor een bijkomende lastenverlaging voor de lage lonen.

Via de taxshift wil de federale ploeg de socialezekerheidsbijdragen (RSZ) die werkgevers betalen op het brutoloon van hun werknemers verlagen van 33 naar 25 procent. Voor de laagste lonen wil de regering nog een stapje verder gaan, vernam De Tijd bij verschillende regeringsbronnen.

De voorbije dagen klaagden werkgevers uit sectoren met lage lonen, zoals de handelsfederatie Comeos, dat de aangekondigde taxshift hun nauwelijks wat oplevert. Op lage lonen betalen bedrijven nu al 25 procent of zelfs minder aan socialezekerheidsbijdragen.

Hoe de lastenknip er precies moet uitzien, zoekt de regering-Michel de komende weken uit. De werkgeversorganisaties pleiten ervoor de RSZ-bijdrage op het minimumloon te beperken tot 13,5 procent en die vervolgens geleidelijk te laten stijgen naar 25 procent op een brutoloon van 3.300 euro.

Het werkgeversvoorstel is volgens een regeringsbron een optie. ‘We bekijken wat binnen het beschikbare budget mogelijk is’, klinkt het. Voor het verlagen van de RSZ-bijdragen die de werkgevers betalen, maakt de regering vanaf volgend jaar zo’n 1,5 miljard euro vrij. In 2018 komt daar 700 miljoen bovenop. Dat extra bedrag gaat mogelijk naar de lage lonen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud