Advertentie

Extra premie van 985 euro voor ziekenhuispersoneel

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). ©Photo News

De federale regering kent nog dit jaar een uitzonderlijke aanmoedigingspremie toe voor ziekenhuispersoneel. De vakbonden vragen ook garanties voor personeel in de woonzorgcentra.

Voltijdse medewerkers van de ziekenhuizen krijgen nog dit jaar een uitzonderlijke aanmoedigingspremie van 985 euro van de federale regering. Er wordt een aangepast bedrag voorzien voor wie niet voltijds werkt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Deze tweede covidgolf vergt volgens Vandenbroucke opnieuw 'bovenmenselijke inzet en volledige toewijding van ons ziekenhuispersoneel. Die uitzonderlijke inspanningen moeten niet alleen erkend, maar ook aangemoedigd worden', aldus de minister. Daarom besliste de ministerraad van 6 november een eenmalig budget van 200 miljoen euro om nog dit jaar het ziekenhuispersoneel een uitzonderlijke aanmoedigingspremie toe te kennen.

Om die uitzonderlijke aanmoedigingspremie voor het ziekenhuispersoneel uit te werken, vroeg Frank Vandenbroucke de sociale partners om een voorstel uit te werken. Het gezamenlijk overleg van vrijdag met de minister resulteerde in dit voorstel, dat unaniem werd gesteund. Concreet gaat het om 985 euro bruto voor wie van september tot en met november voltijds werkt. Dat bedrag wordt nog voor 31 december uitbetaald. Een aangepast bedrag wordt voorzien voor wie niet voltijds werkt.

Vakbonden

De vakbonden zijn tevreden met de aanmoedigingspremie, maar krijgen wel reacties van personeel dat geen recht heeft op de premie. De premie is een federale maatregel, en geldt dus enkel voor de sectoren die vallen onder de bevoegdheid van de federale regering. 'Wie in de zorg werkt, heeft daar natuurlijk geen boodschap aan', zegt Mark Selleslach van ACV Puls non-profitsector in een reactie. 'Er is daarom wat verwarring, personeel weet niet goed of ze al dan niet recht hebben op de premie. Met de Vlaamse regering zijn we nog in onderhandeling. Voor de mensen op het terrein is dat uiteraard moeilijk: is de premie voor hen van toepassing of niet?'

Voor de mensen op het terrein is het moeilijk: is de premie voor hen van toepassing of niet?
Mark Selleslach
ACV Puls

Gelijkaardige geluiden klinken bij het BBTK en ACLVB. Gert Van Hees, sectorverantwoordelijke van ACLVB, wijst er wel op dat ook de 'federale' thuisverpleging de aanmoedigingspremie niet krijgt. Ook het socialistische BBTK is 'twee keer tevreden' met de aanmoedigingspremies en de bevestiging van het sociaal akkoord van de vorige regering. 'We krijgen nu wel reactie van de mensen in de woonzorgcentra. Voor hen zijn er nog geen beloftes gedaan. We hopen dat daar snel stappen voor worden gezet', zegt Jan-Piet Bauwens van het BBTK.

'Vlaanderen moet volgen'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakte in de zomer al zijn engagement kenbaar om een stevige inspanning te doen voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden in de Vlaamse zorgsector, maar een akkoord is er nog niet. De vakbonden willen vergelijkbare inspanningen als op het federale niveau. Selleslach hoopt dat volgende week kan verder onderhandeld worden. 'We willen de Vlaamse regering de tijd geven om zich te herpositioneren voor de Vlaamse zorgsector', zegt de vakbondsman, die ervoor begrip toont dat dit tijd vergt. Hij benadrukt wel dat structurele maatregelen voor de sector essentieel zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud