Factuur staatsschuld zakt met één miljard

©Photo News

Ons land moet dit jaar ruim één miljard euro minder betalen om zijn schuld te financieren. Reden: de lage rente.

De staatsschuld loopt verder op, maar kost ons wel minder. Dankzij de lage rente moet dit jaar ruim één miljard minder betaald worden om de schuld te financieren, schrijft De Standaard. Het geld wordt integraal gebruikt om het gat in de begroting te dichten.

De federale overheid zal dit jaar 10,65 miljard euro uitgeven aan rentelasten op de staatsschuld, zo rekent het Agentschap van de Schuld voor. Dat is 330 miljoen minder dan de regering initieel had begroot, én ruim één miljard minder dan in 2014. In vergelijking met drie jaar geleden is dat zelfs 1,7 miljard euro minder.

Nochtans is de staatsschuld niet gedaald, integendeel. Volgens de Nationale Bank klokken alle overheden samen dit jaar op 106,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) af. Dat is maar liefst 20 procentpunt meer dan de 86,9 procent in 2007, net voor de financiële crisis.

Maar België profiteert van de lage rentevoeten die de Europese Centrale Bank zet, en die ook doorsijpelen naar de overheidsobligaties. De Belgische langetermijnrente bedraagt vandaag 0,88 procent.

De cijfers van het Schuldagentschap zijn ramingen, maar grote wijzigingen worden niet meer verwacht. Het overgrote deel van de financiering is immers al achter de rug.

Ondanks die goede nieuws heeft ons land nog altijd de twijfelachtige eer de vijfde grootste schuldratio in de eurozone te hebben. Volgens Europa mag de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bbp bedragen, maar aan het einde van het tweede kwartaal bedroeg de gemiddelde schuldgraad in de eurozone 92,2 procent. België torst een staatsschuld van ruim 403,8 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud