Faillissementen op record, pak minder starters

Met 260 verloren jobs was O'Cool in Drongen het grootste faillissement van het voorbije jaar

Het zat er aan te komen, nu staat het vast: 2013 vestigde een triest faillissementsrecord. Dat staat in het jaaroverzicht van handelsinformatiekantoor Graydon dat vreest voor een nieuw record in 2014. Daaruit blijkt ook dat er in Vlaanderen ruim 11 procent minder starters waren.

Maand na maand sneuvelden de faillissementsrecords, in december was het niet anders. De voorbije maand gingen 1.109 ondernemingen over de kop, een toename met 19,8 procent en daarmee de slechtste december ooit. In absolute termen was september de donkerste maand met 1.374 faillissementen.

De eindafrekening oogt niet fraai: het voorbije jaar ging één bedrijf per 80 actieve ondernemingen over de kop. Dat leverde 12.306 faillissementen op, een stijging met 11,34 procent en een absoluut record. Daar komt nog bij dat circa 70.000 bedrijven vrijwillig werden stopgezet, een toename met 5 procent.

'Toch zien we geleidelijkaan verschuivingen', aldus Graydon. 'In Brussel en Wallonië woedt de faillissementenstorm nog volop, het aantal bedrijven dat daar sneuvelde steeg met respectievelijk 17,7 en 13,9 procent. In Vlaanderen was de toename (+6,8%) beduidend minder en ook lager dan in 2012 (+13%).

Een trend die anderzijds nog doorzet, is dat er steeds meer gevestigde ondernemingen failliet gaan. Tot 2010 had 40 procent van de faillissementen betrekking op bedrijven die geen vijf jaar oud waren. Sinds 2011 neemt het aandeel van oudere ondernemingen maan na maand toe, en deze trend zette in 2013 ten volle door.

Het gemiddelde aantal jobs dat per faillissement verloren werd, is wat gedaald. Toch kwamen door de faillissementen van 2013 27.912 jobs op de helling te staan. In vergelijking met 2012 is dat een stijging van het mogelijke jobverlies met 5,6 procent. (In de praktijk kunnen soms nog jobs gered worden doordat een failliet bedrijf nog een overnemer vindt.)

De cijfers over de oprichting van nieuwe ondernemingen geven evenmin aanleiding tot vreugdesprongetjes. Er werden volgens de eerste schattingen wel circa 74.000 verse bedrijfjes uit de grond gestampt, maar dat zijn er 5 procent minder dan aan jaar eerder. Bij nader toezien zit de daling vooral in Vlaanderen, waar in 2013 slechts een 37.000 bedrijven werden opgericht, tegen nog 42.000 in 2012. Doordat niet alle oprichtingen meteen geregistreerd raken in de Kruispuntbank voor Ondernemingen volgen de definitieve starterscijfers pas over een paar maanden. Maar dat de trend stevig negatief is, blijkt al een heel jaar, met ook in voorgaande kwartalen al ongeveer 9 procent minder starters in Vlaanderen.(klik op grafiek voor vergroting)

Graydon stelt voorts vast dat de aanpassing op 1 augustus van de wet op de continuïteit van de ondernemingen - het vroegere gerechtelijk akkoord - geen doorslaand succes is. In de laatste vijf maanden van het jaar vonden slechts 395 bedrijven soelaas in die opschortingsprocedure tegen 622 in dezelfde periode van 2012. Dat cijfer ligt wel nog hoger dan het gebruik van het gerechtelijk akkoord vroeger.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud