Faillissementen op record

(foto: HH) ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

In juli en augustus van dit jaar gingen 1.197 bedrijven failliet. Daarmee wordt het record van de vakantiemaanden van vorig jaar gebroken. Over de eerste acht maanden steeg het aantal bedrijven in Vlaanderen die failliet gingen met 9,6 procent in vergelijking met vorig jaar.

Tijdens de maanden juli en augustus worden in België steevast minder faillissementen uitgesproken dan in de rest van het jaar. Dat is dit jaar niet anders. Vergeleken met het faillissementsniveau van de voorbije jaren spreken we wel opnieuw over een record. Meer zelfs: met 1.197 uitspraken gedurende de maanden juli en augustus is het vakantierecord dat verleden jaar werd gehaald op alle fronten gebroken.

In augustus alleen al gingen 582 bedrijven over de kop: 31,4 procent meer dan in augustus verleden jaar. Voor de eerste acht maanden van dit jaar werden 6.764 faillissementen uitgesproken (in 2011 waren dat 6.444 faillissementen): dat is 5 procent meer dan over dezelfde periode verleden jaar, toen ook al een record.

De stijging is bijna volledig gesitueerd in het Vlaams Gewest, waar in acht maanden tijd 3.356 faillissementen vielen. Dat is 9,6 procent meer dan over dezelfde periode verleden jaar. Voor heel België bleef de stijging beperkt tot 4,9 procent.

'We zien duidelijke stijgingen van het aantal faillissementen in de horeca, de groothandel en de bouwsector', stelt Eric Vandenbroele, onderzoeker bij het bedrijfsinformatiebureau Graydon. 'In de kleinhandel daarentegen luwt de faillissementenstorm.'

Zowel op vlak van activiteit als op basis van de rechtsvorm is er een duidelijke verschuiving waarbij vooral kmo’s het onderspit delven. Toch moeten ook enkele grotere ondernemingen opgeven. Gedurende de eerste acht maanden van dit jaar tellen we negen faillissementen waar meer dan 100 jobs op de tocht komen te staan: dat zijn er twee meer dan over dezelfde periode vorig jaar en evenveel als over het volledige jaar 2011.

Volgens Vandenbroele is de prognose allerminst positief. 'Op basis van zowel onze modellen als op basis van de vele signalen die we uit het Belgische bedrijfsleven ontvangen, verwachten we ook voor het najaar een piekend faillissementenniveau.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud