Faillissementen stijgen enkel in Vlaanderen

Zoals steeds vielen de meeste faillissementen in de horeca -Foto Bloomberg

De voorbije maand gingen 970 bedrijven failliet. Nooit gingen in november zoveel ondernemingen over de kop. Vooral Vlaanderen werd hard getroffen.

De 970 is geen absoluut 'record', maar voor de zesde keer op rij sneuvelt het maandrecord, zo meldt dataverzamelaar Graydon Belgium. In november van dit jaar lag het aantal faillissmenten 13,4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2011. Na elf maanden staat de teller op 10.136, een toename met 5,73 procent tegenover vorig jaar.

Opmerkelijk is dat de groei van het aantal faillissementen volledig voor rekening van het Vlaamse gewest is. Tot einde vorige maand legden dit jaar al 4.956 bedrijven de boeken neer, een stijging met 12,87 procent tegenover de elf maanden van 2011. In Brussel en Wallonië daarentegen noteren we een lichte daling.

In 2011 gebeurde net het omgekeerde: toen zakte het aantal faillissementen in Vlaanderen en steeg het in de twee andere gewesten. Het is geleden van 2002 dat het aantal faillissementen in Vlaanderen groeide terwijl het in de twee andere gewesten daalde.

Als we naar de provincies kijken, komt Oost-Vlaanderen er het slechtst uit met een groei van 18,1 procent van het aantal faillissementen over de eerste elf maanden, gevolgd door Antwerpen (+14,9%); in de provincies Luxemburg en Namen is het aantal bedrijven dat over de kop ging, met meer dan 11 procent gedaald.

Van januari tot november kwamen 21.311 jobs op de tocht als gevolg van het faillissement van de werkgever, dat zijn er 29 procent meer dan in 2011, maar wel minder dan in 2009 en 2010. Wat opvalt is dat het het gecumuleerd jobverlies sinds septemer crescendo gaat; bovendien worden steeds meer grote bedrijven getroffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud