Faillissementenstorm wakkert aan

Een van de opvallendste recente faillissementen was dat van Nissim, de firma achter de kleding van Olivier Strelli (Foto Belga)

In juni gingen in ons land 990 bedrijven failliet: 'goed voor' de slechtste junimaand van de voorbije decennia. Daarmee loopt het aantal faillissementen in het eerste halfjaar op tot 5.558, of 3 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Vooral in Vlaanderen steeg het aantal. Verschillende indicatoren doen vrezen dat het de komende maanden niet betert.

Voor de vierde keer dit jaar is een maandrecord opgetekend, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. En zo gaat ook het halfjaarcijfer naar zijn hoogste peil in een paar decennia. Hoewel dat onder andere moet worden gezien tegenover een stijgend aantal startende bedrijven, en dus een grotere dynamiek in het economische weefsel, is het niet bepaald geruststellend. (klik om de grafiek te vergroten)

De stijging in het eerste halfjaar zit volledig in Vlaanderen: in het Vlaams Gewest waren er 7,79 procent meer faillissementen dan vorig jaar. In Wallonië (-0,82%) en Brussel (-2,2%) daalde het aantal bedrijven dat de boeken neerlegde.

Banenverlies

Door de vele faillissementen kwamen in het eerste halfjaar 12.052 banen op de tocht te staan. Geen record, meldt Graydon, maar wel 9,6 procent meer dan vorig jaar. 5.807 van die jobs werden precair in het Vlaams gewest.

Tijdens het eerste halfjaar gingen er liefst zeven bedrijven met meer dan 100 werknemers failliet. De grootste faillissementen op dat vlak waren die van JLF uit Oudenaarde (422 werknemers), Durobor in Soignies (353 werknemers) en Laboratoires Thissen in Braine-L’Alleud (334 werknemers).

In juni was er geen faillissement van dergelijke grootte. Het zwaarste in aantal getroffen werknemers was dat van het kledingbedrijf Nissim uit Vorst (bekend van de ontwerpers- en merknaam Olivier Strelli), dat 53 personeelsleden tewerkstelde. 

Najaar

Graydon verwacht dat 'de faillissementenstorm komend najaar nog in kracht toeneemt', en baseert zich daarvoor op enkele indicatoren. Een belangrijke groep kmo's slaagt er niet in productie en omzet opnieuw op precrisisniveau te krijgen, terwijl de kosten niet evenredig gedrukt zijn. De kern van 'bedrijven in moeilijkheden' is klein maar evolueert ongunstig. En het betaalgedrag tussen bedrijven onderling verslechtert.

Opvallend is ook dat er hier en daar een kettingreactie ontstaat door de toepassing van de 'wet op de continuïteit van de onderneming' (WCO), de doorstartwet die het vroegere 'gerechtelijk akkoord' vervangt. Geleidelijk aan zijn er meer bedrijven die zelf opschorting van betaling moeten vragen omdat hun (grote) klanten een bescherming onder de WCO hebben gevraagd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud