Advertentie

FANC-topman vindt risico's kernenergie te hoog

(Foto: Belga) ©BELGA

'Als ik het risico zie, dan verkies ik andere energiebronnen.' Dat zei Willy De Roovere, afscheidnemende directeur van het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC), maandag in de De Ochtend op Radio1.

In een terugblik op de kernramp in Fukushima en de problemen met scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 stond De Roovere stil bij het gevoelige debat over de veiligheid van kernenergie. 'We moeten ons geen illusie maken, er zijn risico's verbonden aan kernenergie', zei De Roovere.

'Men moet aanvaarden dat die risico's op een zeker ogenblik ook tot een catastrofe kunnen leiden. Dan rijst de vraag of een dergelijk risico voor de bevolking aanvaardbaar is. Ik denk dat dit in deze tijd zeer moeilijk ligt', zei De Roovere, die volgende week wordt opgevolgd door Jan Bens.

De Roovere heeft ook zelf bedenkingen bij kernenergie. 'Als ik het risico zie, dan verkies ik andere energiebronnen', zei de topman van de nucleaire waakhond.

Welvaartverlies

Maar De Roovere waarschuwde ook dat een kernuitstap niet zonder gevolgen blijft. 'Ongetwijfeld gaat bij een kernuitstap een stukje welvaart voor de bevolking verloren', stelde hij. Als land verlies je concurrentiekracht ten opzichte van bijvoorbeeld China en India, landen die wel voluit de de kaart van kernenergie trekken.

Midden januari levert het FANC zijn advies aan de regering over de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Dan kan beslist worden of de twee reactoren opnieuw worden opgestart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud