Federaal begrotingstekort 8,5 miljard groter dan voorzien

Het groter dan verwachte begrotingstekort heeft tot gevolg dat de schatkist 60,35 miljard euro moet ontlenen in plaats van 51,9 miljard. ©REUTERS

Het verwachte federale begrotingstekort loopt op tot 39,9 miljard euro, zegt het Federaal Agentschap van de Schuld.

De schatkist heeft dinsdag haar raming van het begrotingstekort en haar financieringsbehoefte verhoogd. Ze verwacht een federaal begrotingstekort van 39,9 miljard euro. In april voorspelde ze een deficit van 31,4 miljard. De hogere raming van het begrotingstekort is geen verrassing. De economische vooruitzichten zijn sinds april verslechterd en de federale regering kondigde extra maatregelen aan om de economie te ondersteunen.

Minister van Begroting David Clarinval (MR) zei vorige week in de Kamer dat het tekort van alle overheden samen kan oplopen tot 50 miljard euro. Als de federale overheid 39,9 miljard in het rood gaat, boeken de andere overheden een deficit van zowat 10 miljard. De Vlaamse Gemeenschap verwacht een tekort van zowat 6 miljard, ook de andere deelregeringen gaan diep in het rood.

Het groter dan verwachte begrotingstekort heeft tot gevolg dat de schatkist 60,35 miljard euro moet ontlenen in plaats van 51,9 miljard. Het schuldagentschap moet niet alleen het begrotingstekort financieren, maar ook vervallende obligaties herfinancieren.

De schatkist zal voor 49 in plaats van 45,35 miljard langlopende obligaties uitgeven. Ze heeft sinds begin dit jaar al 31,2 miljard ontleend en moet nog 17,8 miljard ophalen. Voorts verhoogt ze het uitstaand bedrag van kortlopende schatkistcertificaten met 10 in plaats van 8 miljard. De resterende 1,35 miljard wordt met ander kortlopend papier gefinancierd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud