Federaal niveau: Geen zetel voor PVDA

PVDA haalt geen zetel. ©Photo News

N-VA komt in de voorlopige resultaten voor alle Vlaamse provincies als de sterkte partij uit de federale verkiezingen. CD&V blijft de tweede grootste. PVDA noch LDD haalt een zetel in het federaal parlement. Vlaams-Belang krijgt klappen.

Uit voorlopige resultaten blijkt de N-VA het vooropgestelde resultaat met veel gemak te halen. Met 32,8 procent van de stemmen is zij de grootste Vlaamse partij. CD&V blijft met 18,8 procent min of meer op dezelfde score van 2010.

De sp.a lijdt een procentpunt verlies en heeft een voorlopig resultaat van 14,1 procent. 'We zijn uit de put geklommen, maar ik was er liever nog wat meer uit geraakt', zei sp.a-voorzitter Bruno Tobback. 'Aan de rechterkant is een verenigd blok ontstaan, aan de linkerkant is dat niet gelukt.'

Open VLD gaat 1,5 procentpunten vooruit tot 15,5 procent. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is tevreden. 'Nog niet zo lang geleden had iedereen ons ten dode opgeschreven, maar we hebben standgehouden, zoals de bedoeling was. Ik feliciteer ook N-VA, zij is de duidelijke winnaar en is nu aan zet. Zo hoort dat in een democratie.'

Groen stijgt met 1,3 procentpunt tot 8,4 procent. 'We zijn heel blij', zei voorzitter Wouter Van Besien. 'De N-VA moet nu als grootste partij het initiatief nemen, maar het zou logisch zijn dat ook geluisterd wordt naar de bezorgdheden die wij in de campagne hebben binnengebracht. Zeker gezien de goeie score die Groen heeft behaald.'

De grote verliezer van deze verkiezingen is het Vlaams Belang, dat strandt op 5,9 procent, een verlies van 6,7 procentpunten. 'De uitslag van deze verkiezingen is barslecht en doet zeer veel pijn. Het Vlaams Belang betaalt het gelag', aldus VB-voorzitter Gerolf Annemans. 'Als een goede democraat aanvaard ik dit oordeel sportief. Het Vlaams Belang is niet dood.'

Ook de PVDA van Peter Mertens is teleurgesteld. De partij presteert veel minder goed dan verwacht. Ze haalt geen enkele zetel en wint amper 2,8 procent van de kiezers voor zich. 'We zijn in de 94e minuut uitgeschakeld en dat is pijnlijk', zegt de voorzitter. 'De progressieve stemmen zijn naar Groen gegaan en ik wil de partij dan ook van harte feliciteren.'

De drie Vlaamse partijen die tot nu deel uitmaakten van de federale meerderheid - de CD&V, Open VLD en de sp.a - hebben voorlopig een meerderheid aan Vlaamse kant in de Kamer. Ze toppen momenteel af op 66 van de 87 zetels in de Kamer. 

N-VA zou 34 zetels halen, zeven meer dan in het uittredende halfrond. CD&V zou een zetel bijwinnen en op 18 komen. Open Vld zou met een zetel vermeerderen tot een totaal van 14 en sp.a zou haar zetelaantal op 13 houden. Groen behoudt zijn vijf zetels. Vlaams Belang krimpt tot drie, liefst negen minder dan vandaag. PVDA en LDD halen geen zetel. 

West-Vlaanderen

Met bijna alle stemmen geteld, blijkt de N-VA de grootste partij in West-Vlaanderen te blijven. Met 28,5 procent van de stemmen zit de partij daar mooi op schema. Ook de sp.a, Groen en Open VLD gaan er lichtjes op vooruit. Vlaams Belang lijkt met 4,7 procent de kiesdrempel voorlopig niet meer te halen.

Ook Lijst Dedecker haalt met een verlies van 4,2 procentpunten de 5-procentgrens niet. 'Mijn rol in het parlement lijkt dan ook uitgespeeld. De tendens is er', zei voorzitter Jean-Marie Dedecker in een eerste reactie zondagavond. Dedecker onderstreept wel dat dit niet het einde van LDD is.

CD&V verliest 1,3 procentpunten en strandt op 21,7 procent.

1,7 procent van de kiezers schaart zich achter de PVDA.

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen is de N-VA de grootste en wint de partij 3,7 procentpunten waardoor ze met 31,9 procent van de stemmen ook haar vooropgestelde 30-procentkaap haalt. Verder gaan ook Open VLD (18,2 procent), CD&V (18,5 procent), Groen (8,5 procent) en de PVDA (2,5 procent) erop vooruit, hoewel die laatste de kiesdrempel niet haalt. Het Vlaams Belang (6,3 procent) en de sp.a (12,7 procent) lijden verlies. Zo'n 93 procent van de stemmen is geteld.

Antwerpen

Met alle stemmen bekend, blijkt de N-VA in Antwerpen een monsterscore van 39,4 procent te halen. In vergelijking met 2010 is dat een stijging van 8,7 procentpunten. CD&V (16,1 procent), de PVDA (4,5 procent) en Groen (9,9 procent) stijgen. Het Vlaams Belang haalt nog amper 7 procent van de stemmen. De sp.a (11,6 procent) en Open VLD (10,2 procent) verliezen.

Limburg

In de provincie Limburg blijken, met bijna alle stemmen geteld, de verschillen met 2010 iets minder groot te zijn. De N-VA (31,4 procent), CD&V (22,7 procent), Open VLD (12,4 procent), Groen (6 procent) en PVDA (2,6 procent) gaan erop vooruit. De sp.a (17,7 procent) ziet haar kiezers een beetje verminderen, maar de grote verliezer is ook hier het Vlaams Belang (6,1 procent). Het moet 6,7 procentpunten prijsgeven.

Vlaams-Brabant

Vlaams Brabant is een buitenbeentje, met een grote winst voor Open VLD (25 procent). In vergelijking met 2010 gaat de partij er 10,53 procentpunten op vooruit. Wel is ook daar N-VA de grootste (28,4 procent), wat 1,34 procentpunten winst is ten opzichte van 2010. In Vlaams Brabant haalt het Vlaams Belang zelfs de kiesdrempel niet meer (4,3 procent). De sp.a (12,1 procent) gaat 5,54 procentpunten naar beneden. Ook Groen (8,7 procent) lijdt een procentpunt verlies. De PVDA (1,9 procent) gaat lichtjes vooruit. CD&V blijft praktisch op hetzelfde niveau als in 2010 (16,4 procent). 95 procent van de stemmen is geteld.

Brussel-Hoofdstad

In de kieskring Brussel-Hoofdstad ten slotte is 40,76 procent van de stemmen geteld. Daar boeken alle Vlaamse partijen verlies en haalt geen enkele nog de kiesdrempel. Als gevolg van de splitsing van BHV raakt dus geen enkele Brusselse Vlaming meer in de Kamer.

De MR en de PS gaan er voorlopig nek aan nek. De MR stijgt voorlopig met 5,5 procentpunten tot 24,68 procent, de PS met 6,14 procentpunten tot 22,89 procent. Het FDF haalt 11,77 procent. Ook Ecolo (11,09 procent) stijgt er met 3,10 procentpunten.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud