Advertentie

Federaal procureur roept voortvluchtige militair op vertrouwenspersoon te contacteren

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw. ©BELGA

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw heeft zondagavond voor de camera’s van de tv-journaals van VRT en VTM een opmerkelijke oproep gedaan aan Jurgen Conings, de soldaat die op de vlucht is met zwaar wapentuig.

De tv-journaals werden zondagavond naar het bureau van de procureur geroepen, die live een korte mededeling deed. Daarin beklemtoonde hij dat de massale inzet van politie, leger en veiligheidsdiensten tot doel had om ‘de veiligheid van eenieder, en ook die van Jurgen Conings, te garanderen’. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen geweld gebruikt, aldus Van Leeuw.

De procureur eindigde met een dubbele oproep. Aan de bevolking vroeg hij om ‘sereen te blijven’ om het dossier ‘samen tot een goed einde te brengen’. Aan Conings zelf vroeg hij om ‘contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt’. Dat kan erop wijzen dat het parket ervan uitgaat dat de militair de mediaheisa over zijn verdwijning aan het volgen is.

License to kill

Het is niet duidelijk wat het parket precies tot de live mededeling bracht. Mogelijk komt die er in reactie op berichten dat de veiligheidsdiensten een ‘license to kill’ zouden hebben - een toelating om de voortvluchtige militair te doden. Het leidde bij sympathisanten van de voortvluchtige militair tot verontwaardigde reacties.

Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) had zondag eerder nog ontkend dat zo’n instructie zou gegeven zijn. ‘We kennen dat niet in de procedures in België. Het is een concept uit de films. Natuurlijk zal de politie gepast optreden en kan eventueel sprake zijn van zelfverdediging wanneer een gevaarlijke situatie zou ontstaan, maar het kwalificeren als een ‘license to kill’ is niet juist’, aldus Verlinden.

Zondag vond ook een steunmars voor Conings plaats in Maasmechelen. Een 200-tal deelnemers stapte door het natuurgebied de Mechelse Heide, waar de voorbije dagen massaal gezocht werd naar de soldaat. De manifestatie verliep zonder incidenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud