Federale politie schrapt BOB-controles

©BELGA

De top van de federale politie heeft de korpsen laten weten dat ze beter afzien van de statische alcoholcontroles, waarbij verschillende uren op eenzelfde plaats wordt gecontroleerd.

De politie voert normaal gezien nog tot eind deze maand extra alcoholcontroles uit. Die passen in de BOB-campagne die de politie elk jaar organiseert rond de jaarwisseling.

Maar nu het terreurdreigingsniveau in ons land verhoogd is tot niveau 3 en de politie een potentieel doelwit is van terroristen, hebben de toplui van de federale politie een richtlijn uitgevaardigd waarin ze de korpsen aanraden de alcoholcontroles op een laag pitje te zetten. Dat meldden de kranten van het Mediahuis dinsdag.

'In de eerste plaats omdat we met een capaciteitsprobleem kampen', bevestigde Gert Cockx van de politievakbond NSPV dinsdagmorgen in De Ochtend op Radio 1. 'We moeten immers veel agenten op pad sturen om gebouwen te bewaken en de veiligheid van de burgers te verzekeren door het verhoogde terreuralarm.'

Cockx wijst er ook op dat de federale politie bij zo'n verhoogd terreuralarm volgens het protocol per definitie extra manschappen - met kogelvrije vesten - moet inzetten als ze alcoholcontroles wil uitvoeren om de veiligheid van de controlerende agenten te verzekeren.

Voor de lokale politie bestaat geen expliciete richtlijn rond de BOB-controles. 'In landelijke gemeenten met een lage terreurdreiging kan beslist worden controles toch te laten plaatsvinden.'

Cockx waarschuwt dat de huidige situatie niet lang houdbaar is voor de federale politie. 'Lang kunnen we dit niet volhouden. Na twee tot drie weken zal het vat af zijn. Dit kost geld, overuren en mankracht. Na enkele weken zullen de omstandigheden ons versmachten', besloot hij.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud