Federale regering stuurt bankenbazooka bij

Johan Thijs (rechts) en Alexander De Croo tijdens de persconferentie waarop de eerste versie van het coronaplan werd aangekondigd. ©BELGA

Kmo's kunnen gemakkelijker en langer een beroep doen op het federale bankenplan. De federale regering en de banken hebben daarover een akkoord.

Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) heeft nieuwe afspraken gemaakt met de banken om gezinnen en bedrijven van voldoende financiering te voorzien. Het bankenplan dat ze in maart voorstelden, wordt daarom versoepeld en verlengd.

  • Banken besloten in maart een half jaar betalingsuitstel voor leningen toe te kennen. Tussen begin april en eind mei kregen 118.000 gezinnen zo'n uitstel en maakten 130.000 bedrijven er gebruik van. De regeling wordt nu verlengd, waardoor betalingsuitstel op hypotheekleningen en bedrijfskredieten tot eind dit jaar geldt.
  • Ook de 'bazooka' van 50 miljard euro garanties voor leningen wordt verlengd. Bedrijven konden in het aanvankelijke plan tot 30 september een beroep doen op die garanties om gemakkelijker bij hun bank een lening te krijgen. Dat instapmoment wordt nu ook verlengd tot eind dit jaar.
  • Bovendien zullen kmo's garanties kunnen krijgen voor leningen met een langere looptijd. Aanvankelijk konden alleen leningen met een looptijd van maximaal een jaar op garanties rekenen. Dat wordt verlengd tot drie jaar. Voor die langere leningen wordt in het garantiefonds 10 van de 50 miljard euro gereserveerd.
  • Ook de risicoverdeling, voor het geval bedrijven of gezinnen hun leningen niet afbetalen, is veranderd. In de aanvankelijke regeling droegen de banken het volledige verlies op de eerste 3 procent van de niet-afbetaalde lening, de helft van het verlies op de volgende 2 procent en 20 procent op de rest. Nu geldt die laatste verdeelsleutel op het volledige verlies, vanaf de eerste euro. De banken dragen dus 20 procent van alle verliezen, de overheid 80 procent. Dat maakt dat banken minder weigerachtig moeten worden om kredieten te verlenen.
  • Ook zullen meer bedrijven aanspraak kunnen maken op de steun. Aanvankelijk was vereist dat ondernemingen niet mochten achterstaan met betalingen voor belastingen of sociale bijdragen. Die voorwaarde wordt geschrapt. Met de Europese Commissie lopen nog onderhandelingen om nog meer bedrijven in moeilijkheden te helpen, op een manier die niet strijdig is met het Europese verbod op staatssteun.

De Croo merkt op dat het bankengarantiefonds vrij vroeg in de crisis tot stand kwam, toen er nog hoop leefde op een snel herstel. Dat is ondertussen veranderd. 'De gezondheidscrisis is stilaan onder controle, maar economisch staan we nog maar aan het begin van een zware periode. Veel zelfstandigen en kmo's blijven het moeilijk hebben. Ze starten wel op, maar vaak met een lager toerental. Een vlotte kredietverlening is cruciaal.'

Johan Thijs, CEO van KBC en voorzitter van de bankenfederatie Febelfin, zegt dat de banken volop consumenten en bedrijven willen ondersteunen. 'Het bijkomende akkoord met de federale overheid zal  extra zuurstof aan de economie bieden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud