Federale regering wil zelfrijdende auto mogelijk maken

Een schets van het prototype van de Google Car. ©EPA

Open Vld werkt aan een wetsvoorstel dat het verbod op zelfrijdende auto's in ons land moet opheffen. De Senaat zal zich gaan buigen over een voorstel tot resolutie om de laatste obstakels weg te werken, zo schrijft De Morgen.

Onder meer Tesla, Audi, Volvo en BMW werken volop aan een auto die zichzelf bestuurt. Google kwam deze week al met een gefinaliseerd prototype van zijn Google Car. Die haalt 40 kilometer per uur en heeft geen stuur-, gas- of rempedaal. 

In die optiek wilt de federale regering de 'robotauto' ook in België mogelijk maken. In het federaal regeerakkoord stond al de intentie om 'driverless cars' te gaan promoten. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wilde al een proefproject op poten zetten, maar was voorlopig gebonden aan federale en Europese wetgeving. 

Open Vld wil nu een voorstel tot resolutie indienen bij de Senaat om alle praktische en juridische obstakels weg te werken. Tot op de dag van vandaag zijn zelfrijdende wagens immers nog verboden in ons land.

Ons land ondertekende in 1968 immers het Verdrag van Wenen over het wegverkeer, dat stelt dat elk voertuig een bestuurder moet hebben en dat die bestuurder in staat moet zijn om het voertuig onder controle te houden. Het begrip 'bestuurder' moet dus opnieuw worden gedefinieerd en er moeten uitzonderingen komen op de Belgische wegcode. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud