Advertentie

Fietsvergoeding in meer sectoren op komst

De federale regering werkt aan een actieplan om de invoering van een fietsvergoeding voor alle werknemers mogelijk te maken. Dat blijkt uit het eerste fietsactieplan van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Met een waaier aan maatregelen wil de federale regering bijdragen aan het verder stimuleren van de fiets als alternatief vervoermiddel voor de auto. De mogelijkheden van Gilkinet zijn echter beperkt. De meeste bevoegdheden op het gebied van infrastructuur liggen bij de gewesten.

Toch is er nu een interministerieel actieplan van 52 punten, die ertoe moeten leiden dat meer mensen sneller de fiets pakken en hun fietsrit veiliger kunnen maken. Het belangrijkste daarvan is wellicht de aanpassing van de wegcode. De details van die nieuwe wegcode laten nog even op zich wachten, maar Gilkinet belooft 'meer aandacht voor de kwetsbare en actieve weggebruiker'.

24
fietsvergoeding
De federale regering onderzoekt of de fietsvergoeding voor pendelaars van 24 cent per kilometer moet worden verhoogd.

Ook heeft Gilkinet samen met de ministers Vincent Van Peteghem (CD&V, Financiën), Frank Vandenbroucke (Vooruit, Sociale Zaken) en Pierre-Yves Dermagne (PS, Werk) beloofd zich in te zetten om de fietsvergoeding voor alle werknemers in alle sectoren beschikbaar te maken. De federale regering kan dat niet opleggen. Dat is voorbehouden aan het overleg tussen de sociale partners. Het staat wel op de agenda van het intersectoraal sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers.

Verder wordt de hoogte van de fiscaalvriendelijke fietsvergoeding voor pendelaars onder de loep genomen. Die bedraagt nu 24 cent per kilometer, maar er komt volgens Gilkinet een studie om te bekijken of dat bedrag omhoog kan.

Verder zal minister van Ambtenarenzaken Petra De Suter (Groen) het mogelijk maken dat federale ambtenaren ook een deel van hun flexibele verloning kunnen gebruiken voor een leasefiets. Die fiscaal gunstige regeling heeft in het bedrijfsleven al een ware rush op bedrijfsfietsen veroorzaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud