Finaal groen licht van regering: bedrijven mogen open op 4 mei

De politiek geeft in overleg met de virologen groen licht voor de reboot van de economie op maandag 4 mei. ©Photo News

De topministers van de federale regering en de regionale ministers-presidenten hebben het laatste beetje twijfel weggenomen. Na overleg met de virologen is beslist dat het coronavirus genoeg is uitgewoed om de bedrijven zoals gepland maandag open te laten gaan.

Dat bevestigen meerdere regeringsbronnen aan De Tijd.

Op politiek topoverleg afgelopen vrijdag was beslist dat de coronamaatregelen gefaseerd versoepeld zouden worden. Op maandag 4 mei mogen alle bedrijven weer open, gevolgd door de winkels op 11 mei en de scholen nog een weekje later. Het is niet de bedoeling dat het slot er maandag helemaal af zou gaan. De bedrijven zullen een deel van hun personeel laten beginnen, maar telewerken blijft voorlopig de norm.

Premier Sophie Wilmès (MR) zette van meet af voorwaarden bij het plan. De epidemie moest voldoende uitgeraasd zijn om op 4 mei met de afbouw van de lockdown te beginnen. De virologen die de regering adviseren bij de exit, bleken het nodige voorbehoud te maken. Het aantal nieuwe opnames van de patiënten, het aantal mensen op intensieve zorg en het totale aantal patiënten in de ziekenhuizen daalde in hun ogen niet snel genoeg en was in het algemeen nog te hoog om de maatregelen zomaar te versoepelen.

Op finaal overleg is nu de knoop doorgehakt. 'De experts van het exitpanel hebben verklaard dat de huidige evolutie van de covid-19 epidemie toelaat dat zoals voorzien op 4 mei fase 1A van het Belgische afbouwplan in werking treedt', laat premier Sophie Wilmès (MR) weten. 'De experts dringen er ook op aan dat de beschermende maatregelen, de testing en de tracing zo snel mogelijk operationeel zijn. In volledige samenspraak met de ministers-presidenten van de deelstaten zal het Ministerieel Besluit houdende alle maatregelen van deze fase morgen gepubliceerd worden.'
 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud