Fiscus eist 5 miljoen van handelaars op het web

De Belgische fiscus heeft de voorbije twee jaar bijna vijf miljoen euro aan ontdoken belastingen teruggevorderd van mensen en bedrijven die in het zwart producten verkopen via het internet. Er zijn sinds 2011 al meer dan 240.000 handelaars op het web doorgelicht.

De Belgische schatkist verliest jaar na jaar miljoenen euro’s aan mensen en bedrijven die via het internet producten verkopen zonder belastingen te betalen. De gespecialiseerde internetcel van de Bijzondere Belastinginspectie heeft de voorbije twee jaar, sinds 2011, liefst 243.252 ‘handelaars’ doorgelicht die op het web actief zijn.

Zij verkochten samen meer dan 18,476 miljoen voorwerpen via internet. Die grote massa goederen kon de internetcel van de BBI screenen via ‘datascraping’, een computerprogramma om gegevens op te vragen van websites.

En de controles van zowel de Bijzeondere Belastinginspectie als van de algemene belastingadministratie hebben al geleid tot rechtzettingen voor een totaalbedrag van bijna 

Tussen de betrapte handelaars zitten ook heel wat particulieren en bedrijven die via zoekertjeswebsites hun producten belastingvrij proberen te verkopen. 'Als de fiscus duidelijk aanwijzingen heeft van belastingontduiking dan geven we de gegevens van de bewuste klant vrij', vertelt Aldine Reinink, de woordvoerster van de zoekertjessite 2dehands.be.

'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij de belastingadministratie hele namenlijsten zouden bezorgen met mensen die via onze site veel zoekertjes plaatsen. Het gros van de klanten zijn dan ook gewoon particulieren die spullen van de hand willen doen die ze niet meer kunnen gebruiken. Maar natuurlijk zitten er soms ook wel eens professionele handelaars bij.’

Ondanks de mooie resultaten moet de internetcel van de Bijzondere Belastinginspectie - officieel ‘Belgian Internet Service center (BISC) - het rooien met slechts één voltijdse ambtenaar en zes halftijdse medewerkers. Zij moeten honderdduizenden handelaars op het web screenen. Ook minister Geens beseft dat de cel te klein is en belooft dat er op korte termijn minstens één extra medewerker het BISC zal versterken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud