Fiscus viseert Belgen met buitenlandse rekening

Ook verhuurders lopen in de kijker van de fiscus. ©Photonews

Ook voor ondernemingen zijn prioritaire acties vooropgesteld. De aandacht gaat onder meer naar bedrijven die buitenlandse inkomsten niet aangeven.

De fiscus gaat Belgen met een buitenlandse rekening dit jaar extra controleren. Dat is een van de controleacties van de fiscus die vandaag op de website van Financiën worden aangekondigd, vernam De Tijd. De bedoeling van de aankondigingspolitiek is iedereen ertoe aanzetten zijn fiscale verplichtingen na te komen.

200.000
Zo’n 200.000 van de 364.000 Belgen met een rekening in het buitenland laten nog altijd na die aan te geven.

Dit jaar gaat de focus onder meer naar Belgen met een buitenlandse rekening. De fiscus heeft vastgesteld dat ruim de helft van de Belgen met een buitenlandse rekening die niet aangeeft. Zo’n 200.000 van de 364.000 Belgen weigeren dat vooralsnog, waardoor de overheid inkomsten misloopt. De ontvangen intresten en dividenden worden immers onderworpen aan de Belgische roerende voorheffing.

Dat nog zoveel Belgen hun buitenlandse rekening onder de radar weten te houden, is verbazend. De fiscus krijgt van heel wat landen automatisch informatie over landgenoten die er een rekening hebben. Bovendien moeten buitenlandse rekeningen in principe worden gemeld aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank. Maar toch zijn er nog zondaars.

Behalve het verscherpte toezicht op buitenlandse rekeningen kondigt de fiscus nog een reeks controleacties aan. Net als vorig jaar gaat extra aandacht naar wie zijn werkelijke kosten bewijst. Sommige bedrijfsleiders en loontrekkenden jagen hun beroepskosten artificieel de hoogte in om hun belastingfactuur te drukken.

Ook wordt opnieuw gefocust op belastingplichtigen die hun onderhoudsgeld naar het buitenland overschrijven en daarvoor toch een fiscale aftrek vragen. Vaak zijn dat nieuwe Belgen die onderhoudsgeld fiscaal in mindering brengen zonder dat het geld ooit bij de begunstigde op het aangegeven buitenlandse adres belandt.

Verhuurders lopen eveneens in de kijker. Geregeld verzwijgt een verhuurder dat een pand als handelszaak of kantoor wordt gebruikt, omdat de belastingdruk dan een stuk hoger is.

Ook voor ondernemingen zijn prioritaire acties vooropgesteld. Daar gaat de aandacht onder meer naar bedrijven die buitenlandse inkomsten niet aangeven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud