Fiscus wil af van papier

Hans D'Hondt, topman van de belastingen, wil de digitalisering van de fiscus versnellen. ©Dieter Telemans

Hans D’Hondt, de topman van de belastingdiensten, wil dat zijn organisatie tegen 2025 volledig digitaal en papierloos functioneert.

De bruine enveloppe zal verdwijnen. Dat zegt D'Hondt in een gesprek met De Tijd. De uitdaging is groot, want de fiscus verstuurde vorig jaar nog ruim 21 miljoen brieven. En bijna 600.000 Belgen zien het niet zitten hun belastingaangifte elektronisch in te dienen.

'Als de economie digitaliseert en de overheid niet, word je al snel een blok aan het been.'
Hans D'Hondt
topman FOD Financiën

D’Hondt werd maandagavond verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar, omdat hij de jongste jaren de structuur en de organisatie van de fiscus op punt gesteld heeft. In een volgende stap is een digitale revolutie bij de belastingdiensten nodig, vindt hij. ‘Tegen 2025 moeten we volledig digitaal en papierloos werken. Dat is onze ambitie. We moeten er als overheid over waken dat we voldoende snel inspelen op de maatschappelijke evoluties. Als de economie digitaliseert en de overheid niet, word je al snel een hinderpaal voor de competitiviteit van de economie.’ 

Besparing

Met Tax-on-web, de elektronische btw-aangifte en de elektronische aangifte in de vennootschapsbelasting heeft de fiscus al stappen gezet. Maar om volledig te digitaliseren is een kwantumsprong nodig. Van de 7 miljoen belastingplichtigen doen er nog altijd 562.000 hun aangifte op papier. En het grootste deel van de vooraf ingevulde aangiften (3 miljoen in totaal) wordt nog op papier verstuurd.

2025
Tegen 2025 moeten de Belgische belastingdiensten volledig digitaal en papierloos werken.

Er waren vorig jaar maar 1,36 miljoen Belgen die zelfstandig Tax-on-web gebruikten. De andere elektronische aangiften worden gedaan door boekhouders en ambtenaren. D’Hondt stelt wel dat de papieren aangifte niet plots zal verdwijnen. ‘Je mag dat niet te snel doen, want de fiscus is er voor iedereen.'

Zo’n digitale revolutie zou een besparing betekenen. Hoe meer mensen hun aangifte elektronisch indienen, hoe goedkoper. ‘Dan moeten de papieren aangiftes niet meer ingescand worden, wat de kosten drukt.’ Hetzelfde geldt voor het versturen van brieven. Als die kosten wegvallen, is dat een forse besparing. Dat zou wel slecht nieuws zijn voor Bpost, dat sinds maart vorig jaar zwaar onder druk staat omdat steeds minder mensen en bedrijven brieven versturen. Dagelijks verzendt Bpost 8,6 miljoen brieven. 

EGOVERNMENT, NACHTMERRIE VOOR BPOST

Een papierloze fiscus is een nachtmerrie voor Bpost, zeker als het initiatief een omschakeling naar e-government inluidt. De Belgische overheid was, inclusief overheidsinstellingen en het contract voor universele postdienst, in 2017 luidens het jaarverslag goed voor 12,2 procent of één achtste van de groepsomzet van de Belgische posterijen.

Het voorbeeld van Posten Danmark leert dat een overheid die volledig papierloos gaat het bedrijfsmodel van een klassiek postbedrijf op de schop kan nemen. Bpost beleefde in 2018 al een rampjaar op de beurs, mede door de versnelling van de krimp van het briefvolume. De krimp is nu dusdanig dat die niet meer zoals vroeger kan gecompenseerd worden met prijsverhogingen voor postzegels, hoe hard Bpost die prijs ook opgedreven heeft

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud