Forfaitaire btw-aftrek bedrijfswagens toch nog mogelijk

©Sofie Van Hoof

De administratie Financiën brengt duidelijkheid over de manier waarop bedrijven btw mogen aftrekken van de nieuwe bedrijfswagens die ze ter beschikking stellen van hun personeel. Een forfaitare aftrek blijft mogelijk. Dit jaar mogen ondernemingen ook nog altijd het oude systeem toepassen. Goed nieuws dus voor de vele bedrijven die daar tot nu aan vasthielden.

De huidige regeling voor de btw-aftrek van bedrijfswagens werd eind 2011, na een storm van protest, opgeschort. Volgens die regeling moet de werkgever precies bijhouden hoeveel kilometers de werknemer privé met die wagen aflegt. Ook het woon-werkverkeer valt onder het privégebruik.

Het bijhouden van het privégebruik leidt, zeker voor ondernemingen met veel werknemers, tot veel administratieve rompslomp. Bovendien verhoogt de belastingdruk. Als een bedrijfswagen maar voor 30 procent voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, mag de werkgever maar 30 procent btw aftrekken in plaats van de gebruikelijke 50 procent. Wordt het voertuig nauwelijks voor beroepsdoeleinden gebruikt, dan vervalt de btw-aftrek bijna volledig.

Wat is nu beslist?

Ondernemingen mogen dat nieuwe systeem in zijn uiterste consequentie toepassen door voor elke auto een individuele rittenadministratie bij te houden. Voor 2011 en 2012 kneep de fiscus nog een oogje dicht, maar vanaf 2013 komt men er niet meer onderuit. Als een onderneming uitgaat van het werkelijke bedrijfsmatige gebruik, blijft de aftrek beperkt tot maximum 50 procent.

Maar de fiscus geeft de bedrijfsleiding ook de mogelijkheid het percentage privégebruik vast te stellen zonder veel administratieve rompslomp.

De bedrijfsleiding kan ervoor opteren het aantal privékilometers per auto forfaitair vast te stellen volgens een formule. Het percentage privégebruik wordt dan berekend volgens de volgende formule: afstand woon-werk x 2 x 200 + 6.000 km gedeeld door totale afgelegde afstand tijdens het jaar. Wat rest, is het percentage beroepsgebruik.

Bedrijven met minstens vier bedrijfswagens kunnen tot slot kiezen voor een forfaitaire aftrek van 35 procent. Kiest een bedrijf voor die methode, dan moet het er wel drie jaar aan vasthouden.

Het nieuwe regime geldt voor aangekochte wagens, maar ook voor lease- of gehuurde wagens.

Het gespecialiseerde tijdschrift Fiscale Actualiteit merkt op dat vanaf 2013 niemand meer zal ontsnappen aan het nieuwe systeem met zijn veelal lagere btw-aftrek. ‘Maar de fiscus verzacht de klap door twee alternatieven aan te bieden waarmee men toch veel administratie vermijdt’, zegt Koen Janssens, belastingconsulent bij Kluwer. ‘Wie dat wil, mag de nu voorgestelde regels ook toepassen over 2012.'

Dit jaar mogen ondernemingen ook nog voor de ‘oude’ berekeningswijze kiezen (50 procent aftrek en btw op het voordeel van alle aard ). 'Het goede nieuws is dat de fiscus, na 2011, ook voor 2012 tolerant is.  Dit jaar mogen ondernemingen nog voor de ‘oude’ berekeningswijze kiezen op basis van het voordeel van alle aard. Wie, zoals velen, nog altijd de oude regels van voor 2011 is blijven toepassen, krijgt dus geen problemen', aldus Janssens.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud