Forse daling bij migranten die vrijwillig vertrekken

'We moeten mensen ervan overtuigen dat het beter is om vrijwillig terug te keren', zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ©BELGA

Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 20 procent minder mensen zonder papieren vrijwillig vertrokken dan in dezelfde periode vorig jaar. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) belooft een actieplan.

Tussen januari en juli verlieten 1.419 mensen zonder papieren het land. In 2014 waren dat er nog 1.803. Meer dan de helft van de mensen die terugkeerde zijn migranten die illegaal in het land verblijven. Ook 350 uitgeprocedeerde asielzoekers en 162 asielzoekers in procedure keerden terug. Dat blijkt uit cijfers die Theo Francken woensdagochtend vrijgaf.

Migranten zijn mensen die bijvoorbeeld om economische of familiale redenen naar ons land komen. Asielzoekers zijn op de vlucht geslagen omdat de situatie in het land van herkomst te gevaarlijk was geworden.

Meer erkenningen

De belangrijkste reden voor de daling van het aantal vrijwillige vertrekkers is dat meer mensen erkend worden. Het aantal weigeringen is gedaald, vooral doordat minder mensen vanuit de Balkan naar ons land trekken. De kans dat zij papieren krijgen is zo goed als onbestaande.

Migranten die een verblijfsvergunning aanvragen moeten sinds kort voor betalen als ze de aanvraag indienen. ‘En dat beleid werpt zijn vruchten af’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Tot voor kort dienden sommigen telkens opnieuw dezelfde aanvraag aan. Door het invoeren van de retributie is er sinds kort een terugval van het aantal migranten dat telkens opnieuw dezelfde aanvraag doet.’ Het gaat dan vooral om migranten die humanitaire of medische redenen inroepen voor hun regularisatie, maar bij wie dat geweigerd wordt.

De invoering van de retributie heeft evenwel niet geleid tot een daling van het aantal migranten dat hier komt werken, studeren of van het aantal mensen dat zich bij zijn gezin wil komen voegen. Hun aantal is zelfs gestegen. ‘Velen hebben daar nochtans voor gewaarschuwd, maar de vrees blijkt ongegrond te zijn’, stelt Francken.

Toch vindt Francken dat het aantal vrijwillige vertrekkers te laag ligt. ‘We moeten mensen ervan overtuigen dat het beter is om vrijwillig terug te keren dan om in ons land in de illegaliteit te verblijven. In dat laatste geval dreigen ze het slachtoffer te worden van huisjesmelkers en kunnen ze vaak niet anders dan in het zwart gaan werken.’

Actieplan

Francken werkt aan een actieplan dat ertoe moet leiden dat meer mensen vrijwillig vertrekken. Zo heeft hij in Brussel al enkele terugkeerplaatsen geopend. De achterliggende idee is om mensen die vertrekken niet langer te verdelen over het hele land, want dan dreigen anderen hen te overtuigen om alsnog te blijven.

Daarnaast gaat Francken terugkeerloketten openen in enkele steden, waaronder Aalst en Antwerpen. Andere steden kunnen aansluiten.

Gedwongen terugkeer

Het aantal mensen dat gedwongen naar zijn land van herkomst is teruggekeerd, is dan weer gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 2.969 mensen het land uitgezet. Dat zijn er 339 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat daarbij bijvoorbeeld mensen die in ons land in de gevangenis hebben gezeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud