Forse krimp economie slaat gat in begroting

Minister van Financiën Steven Vanackere (l.) en premier Elio Di Rupo bij de begrotingscontrole eerder deze maand (foto: Photo News)

De grootste terugval in drie jaar voor de Belgische economie slaat een gat van wellicht ongeveer één miljard euro in de begroting 2012. De overheid schrapt ruim 5.000 banen in de administratie en het onderwijs.

De Belgische economie is in het tweede kwartaal met liefst 0,6 procent gekrompen. De gisteren gepubliceerde groeiraming is een koude douche, want economen hadden een krimp van slechts 0,1 procent voorspeld.

Met uitzondering van de zware recessie van 2008-2009 was het tweede kwartaal van 2012 het slechtste in 19 jaar, zegt Geert Noels, de hoofdeconoom van Econopolis.

De forse daling van de economische activiteit is vooral te wijten aan de escalatie van de eurocrisis. ‘België is geen eiland’, signaleert Steven Vanneste, econoom van BNP Paribas Fortis. Zijn ING-collega Philippe Ledent gelooft dat niet alleen de export, maar ook de gezinsconsumptie en de bedrijfsinvesteringen onder druk staan.

Bovendien was het eerste kwartaal slechter dan verwacht, blijkt uit herziene cijfers. De economische activiteit groeide in de eerste drie maanden slechts met 0,2 in plaats van 0,3 procent.

Werkgelegenheid

Maar het zijn de slechte cijfers over de werkgelegenheid die het meest opvallen. Het aantal banen zakte in het eerste kwartaal met 8.200. Dat is vooral te wijten aan de overheid, die in de administratie en het onderwijs samen liefst 5.100 jobs schrapte. De verklaring is wellicht dat de overheid niet alle gepensioneerden vervangt.

Economen verwachten niet snel beterschap. ‘Het antwoord op de crisis moet in de eerste plaats van de Europese politici komen. Dat stemt me niet hoopvol’, zegt Hans Bevers van het beurshuis Petercam.

Daarom verlaagden economen meteen hun groeivooruitzichten voor 2012. Ze voorspellen nu voor het hele jaar een krimp tussen 0,6 en 0 procent. De begroting 2012 veronderstelt echter dat de economie met 0,5 procent groeit.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) noemde de groeicijfers ‘geen goed nieuws’. Als de economie met 0,3 procent krimpt, dreigt volgens een vuistregel een gat van 1,5 miljard euro in de begroting 2012 te ontstaan.

Een expert merkt echter op dat de tegenvaller wellicht kleiner zal zijn. Bij de begrotingscontrole is al rekening gehouden met de gerealiseerde fiscale ontvangsten in april en mei en dus met een zwak tweede kwartaal.

Chastel roept op ‘meer dan ooit voorzichtig’ te zijn. Hij stipt aan dat bij de begrotingscontrole in juli uit voorzorg voor 568 miljoen euro aan uitgaven zijn bevroren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud