Francine De Tandt met pensioen

Francine De Tandt. (Foto: Thierry du Bois)

Francine De Tandt, de voormalige voorzitter van de rechtbank van koophandel in Brussel die in opspraak kwam in een onderzoek naar schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim, is op 30 september met pensioen gegaan, zo bleek begin september uit het Belgisch Staatsblad.

De Tandt is 'in ruste gesteld' en 'heeft aanspraak op het emeritaat', schrijft het Staatsblad. In tegenstelling tot de besluiten van andere magistraten die met pensioen gaan, meldt het Staatsblad bij De Tandt niet dat ze de titel van haar ambt 'eershalve' mag voeren.

Francine De Tandt moet zich nog verantwoorden voor het Brusselse hof van beroep. Ze moet samen met haar broer, diens vrouw en zakenman Luc Vergaelen terechtstaan voor schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim.

De rechtszaak komt er nadat De Tandt in augustus 2009 in opspraak werd gebracht door de Brusselse federale politie. Volgens de politie waren er aanwijzingen dat de rechter voor een aantal advocaten vonnissen op bestelling maakte. Er werden geen aanwijzingen voor corruptie gevonden, maar uit het onderzoek bleek dat De Tandt schulden had bij zakenman Luc Vergaelen, die geregeld als expert optrad bij de Brusselse handelsrechtbank.

De Tandt was ook de rechter die in eerste aanleg in kort geding het Fortis-vonnis velde. Daarvoor zou ze vooraf inhoudelijk advies ingewonnen hebben bij een collega-handelsrechter en moet ze zich verantwoorden voor schending van het beroepsgeheim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud