Francken: ‘Ik zal die hoorzitting doen'

Theo Francken (l.) haalt op Twitter snoeihard uit naar Maggie De Block.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is bereid om zich in de Kamercommissie-Binnenlandse Zaken te laten ondervragen over mogelijke fraude met humanitaire visa. In enkele tweets haalt hij ook uit naar zijn opvolgster Maggie De Block (Open VLD).

Bijna alle politieke fracties vroegen vorige week al een hoorzitting met Kamerlid Theo Francken in de commissie-Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van de aanhouding van het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Die wordt ervan verdacht Assyrische christenen aan een humanitair visum te hebben geholpen in ruil voor geld.

Francken meldt nu via Twitter dat hij bereid is op die vraag in te gaan, ook al vindt hij ze zelf onzinnig. ‘Ik zal die hoorzitting doen. Totaal precedent en ongebruikelijk', schrijft hij. Het Kamerlid zal niet antwoorden op vragen die het lopende strafonderzoek in het gedrang kunnen brengen, waarschuwt hij. ‘Ik doe dit volstrekt vrijwillig. Ik reken op enig respect van mijn collega's. Laat het geen vileine scheldpartij worden, maar een interessante hoorzitting een parlement waardig.’

DVZ

In de commissie-Binnenlandse Zaken staat al een hoorzitting gepland op 29 januari met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en eventueel ook het migratiecentrum Myria, om 'technische informatie' te bekomen. Mogelijk komt ook Francken dan aan bod. De commissie komt woensdagmiddag om 15 uur samen om de agenda vast te leggen. De kwestie stond sowieso al geagendeerd op vraag van Groen, de PS en CD&V.

De voormalige staatssecretaris suggereert op Twitter dat het ook interessant zou zijn om andere tussenpersonen te horen, zoals Mark Geleyn, oud-ambassadeur in Israël en lid van de christelijke denktank Logia.

De Block

In een reeks volgende tweets chargeert Francken ook tegen zijn liberale opvolgster Maggie De Block. Francken citeert een artikel uit Het Laatste Nieuws, over een voormalige topadviseur van De Block als minister van Volksgezondheid die nu zelf aan de slag is gegaan bij een farmabedrijf. ‘Het schandaal dat levens kost in plaats van redt, maar waar de N-VA niet tussenzit en dus geen interesse van de MSM (mainstream media, red.)’, tweet Francken.

In een andere tweet herinnert hij ook aan de humanitaire visa die De Block zelf aan kinderen van een IS-strijdster heeft gegeven. En nog: ‘Als je een grote mond openzet, ken je best uw dossiers.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud