Advertentie
Advertentie

Francken sluit drie Vlaamse asielcentra

Staatssecretaris Theo Francken sluit de asielcentra van Sint-Niklaas, Houthalen-Helchteren en Scherpenheuvel. ©BELGA

Tegen het einde van het jaar sluit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) negen asielcentra, waaronder drie Vlaamse.

In hun begrotingsakkoord van voorbije zaterdag hebben de federale meerderheidspartijen beslist om het aantal asielplaatsen af te bouwen. Doordat er minder asielzoekers naar België komen, zijn er ook minder opvangplaatsen nodig.

Alles samen verdwijnen zo’n 6.400 plaatsen. Het gaat om 2.800 plaatsen in asielcentra en 3.600 individuele plaatsen die worden georganiseerd door OCMW’s, bijvoorbeeld in appartementen.

Om die reden heeft Francken beslist om negen asielcentra te sluiten, melden de VRT en VTM Nieuws. Het gaat om vijf Waalse, een Brussels en drie Vlaamse centra. De Vlaamse centra voor collectieve opvang zijn die van Houthalen-Helchteren, Scherpenheuvel en Sint-Niklaas, waar het grootste van de twee bestaande centra dichtgaat.

Ideologisch debat

Achter de sluiting van de centra gaat een ideologisch debat schuil. De N-VA ziet liever individuele plaatsen verdwijnen, omdat daardoor bij asielzoekers het beeld zou kunnen ontstaan dat ze in ons land per definitie een appartement krijgen. Volgens de partij kan dat tot een aanzuigeffect leiden. 

Onder meer CD&V is dan weer voorstander van de individuele opvang omdat het asielzoekers de kans biedt zich sneller te integreren.

Door de beslissing van de regering daalt het aantal individuele plaatsen sneller dan het aantal collectieve plaatsen in asielcentra. Zes op de tien plaatsen zullen daardoor een collectieve opvangplaats zijn. Wel zullen asielzoekers sneller aanspraak kunnen maken op een individuele plaats. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud