Francken: 'Vlaams Belang meteen uitsluiten, is domste wat we kunnen doen'

Theo Francken ©BELGA

Theo Francken (N-VA) wil het gesprek aangaan met het Vlaams Belang. 'Laat ons tegen het Vlaams Belang zeggen: hier is de bal, trap zelf eens naar doel in plaats van enkel te roepen vanuit de tribune.'

In een interview met Het Nieuwsblad geeft Theo Francken aan te willen bekijken in hoeverre het partijprogramma van Vlaams Belang overeenkomt met het programma en de ideologie van N-VA. 'Het domste wat we nu kunnen doen, is Vlaams Belang meteen uitsluiten. Ook de koning heeft die boodschap eindelijk begrepen.'

'Laten we goed luisteren naar hun voorstellen en die ook juridisch aftoetsen. Migratiestop, uit de Schengen-zone stappen ... Da's allemaal toeteren vooraf, maar nu moeten ze wel concreter worden. Als er genoeg gelijkenissen zijn, kan je een volgende stap zetten. Als dat niet zo is, dan kan je beter niet samen besturen', zegt hij.

Francken verdedigt ook opnieuw de weg naar confederalisme. Voor hem is dat geen splitsing van het land, 'maar een doorgedreven, verdere autonomie van de deelstaten'. 'Je kunt het sociaaleconomisch alleen maar goed aanpakken als je meer fiscale autonomie krijgt', zegt hij.

De voormalige staatssecretaris waagt zich niet aan voorspellingen over de regeringsvormingen. 'Er moet vooral stevig doorgewerkt worden, want de uitdagingen zijn groot. Ik wil er geen timing op kleven, maar 11 juli is altijd de mooiste dag om een nieuwe Vlaamse regering te hebben', zegt Francken, die ook aangeeft dat hij samen met Jan Jambon de federale regeringsonderhandelingen voor de N-VA zal voeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud