Francken vraagt extra inspanning gemeenten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ©Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dat de gemeenten op vrijwillige basis extra inspanningen leveren in de opvang van asielzoekers. De vraag komt er in het kader van het spreidingsplan dat begin volgend jaar van kracht zou moeten worden.

Staatssecretaris Theo Francken was donderdagavond laat te gast in Terzake op Canvas. De N-VA-politicus kreeg een reeks vragen voor de voeten gegooid over het vluchtelingenbeleid in ons land.

Binnen de regering is afgesproken dat begin december een plan voor de spreiding van vluchtelingen op tafel moet liggen. 'Ik zal met dit dossier landen', verzekerde de staatssecretaris.

Francken stelde dat hij er tot nu toe in geslaagd is iedereen van bed, bad en brood te voorzien, maar erkende aan het eind van zijn La­tijn te zijn. 'We gaan zeer creatief moeten zijn om bijkomende opvang te vinden', luidde het.

Vrijwillig

Daarom vraagt hij de gemeenten een bijkomende inspanning te leveren, voorlopig op vrijwillige basis. Maar als dat niet volstaat, sluit hij een verplichting niet uit.

In tegenstelling tot Nederland en Duitsland heeft ons land gekozen voor opvang in kleinere centra. 'Maar in Nederland en Duitsland confisqueert men sporthallen, waardoor het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in het gedrang komt en de bevolking zich roert', merkte Francken op.

Dat betekent volgens hem evenwel niet dat er ook in België geen onrust is bij de doorsnee mensen. Francken klaagde ook aan dat de zuidelijke Schengengrens open blijft staan, waardoor de toestroom aan asielzoekers via Griekenland en Italië blijft aanhouden. 'Er is geld op tafel gelegd. Er is steun - zowel militair als politioneel - om de buitengrenzen op zijn minst te bewaken. Maar dat gebeurt niet en dat is niet houdbaar', besloot de staatssecretaris. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud