Frans consortium mag nieuwe mijnenjagers bouwen

De Narcis, een van de huidige mijnenjagers van de marine. ©Photo News

Er waren drie kandidaten voor de miljardenbestelling.

Het consortium van de Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics mag de nieuwe mijnenjagers voor Defensie bouwen. Dat hebben vicepremier Didier Reynders (MR) en de legertop vrijdag bekendgemaakt. Ze bevestigen daarmee wat De Tijd vrijdag al publiceerde.

België en Nederland hebben beslist samen zestien nieuwe vaartuigen te kopen: vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Terwijl Nederland de leiding neemt in het dossier van de fregatten, neemt België het aankoopdossier van de mijnenjagers voor zijn rekening.

Overschot

Het winnende bod zit met 1,1 miljard zo'n 200 miljoen euro onder de raming van de regering. De regering had voor het project op 1,3 miljard euro gerekend, maar de twee Franse bedrijven beloven de klus voor 1,1 miljard euro te klaren. Nederland legt hetzelfde bedrag bij. 'Net als bij de aanbesteding van de F-35 boeken we dus een overschot, dat onder meer kan worden besteed aan andere militaire samenwerkingen op Europees gebied', zegt Reynders.

Zes mijnenjagers zijn voor ons land en de andere zes voor Nederland. Naval en ECA zullen twaalf identieke mijnenjagers leveren, die allemaal een onbemand vaartuig, een onbemande onderzeeër en een drone aan boord hebben. Het eerste exemplaar wordt eind 2023 of begin 2024 geleverd. Vanaf 2025 wordt dan jaarlijks één vaartuig afgewerkt, afwisselend voor België en voor Nederland.

Er waren nog drie kandidaten voor de bouw van die mijnenjagers: een Frans consortium, een Nederlands-Belgische samenwerking en een consortium van Franse en Belgische spelers. Het is uiteindelijk de samenwerking van de Franse spelers Naval Group en ECA-Robotics die het order binnenhaalt.

Return

De Franse bedrijven beloven een financiële return voor ons land van 1,6 miljard euro. 'De twee willen hun hele industriële bedrijfsactiviteit in België onderbrengen', zegt Renaat Schrooten van de FOD Economie. Er komen een grote investering in Zeebrugge en ontwikkelingscentra op verschillende andere plaatsen in België. 'Het hele onderhoudsprogramma zal vanuit Zeebrugge worden gerund', aldus Schrooten.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V)  zegt dat ons land nu al beschikt over een grote knowhow op het vlak van mijnenbestrijding op land en in de zee. 'En met deze investering kunnen we dat nog versterken. Minstens 45 Belgische bedrijven zullen betrokken worden bij de bouw van de schepen en ook het volledige onderhoud van de schepen zal in België gebeuren.'

De investering werd in de loop van vrijdag afgetoetst met de Nederlandse regering, die op hetzelfde moment een ministerraad hield. Onze noorderburen zouden eind volgend jaar op hun beurt beslissen over de bouw van de vier fregatten. De waarde van dat contract ligt in dezelfde grootteorde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n