Advertentie

Franstalige liberalen willen beter pensioen voor hogere inkomens

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). ©Photo News

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verbindt het minimumpensioen van 1.500 euro aan een hoger maximumpensioen.

Als de minimumpensioenen tot 1.500 euro worden verhoogd, moeten van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) ook de maximumpensioenen stijgen. Een werknemer kan nu netto maximaal 1.820 euro pensioen per maand krijgen. De Franstalige liberaal zou dat bedrag graag zien stijgen tot 2.250 euro. ‘Werken moet lonen. Dus als de minima stijgen, moeten ook de maxima omhoog gaan’, zegt hij.

2.250
Maximumpensioen
Het maximumpensioen, dat nu 1.820 euro bedraagt, moet stijgen tot 2.250 euro.

Verschillende partijen maken van de verhoging van de minimumpensioenen een breekpunt bij de regeringsonderhandelingen. Een alleenstaande die 45 jaar heeft gewerkt, heeft nu recht op een minimumpensioen van 1.266 euro bruto. Meerdere partijen zijn ervoor gewonnen dat te verhogen tot 1.500 euro bruto. De PS wil zelfs naar 1.500 netto gaan. De bruto-optie kost een kleine 500 miljoen euro boven op de al geplande indexeringen en verhogingen. De netto-optie kost meer dan 3 miljard euro.

Plafond van 58.447 euro

Bacquelaine koppelt de verhoging van de minimumpensioenen aan hogere maximumpensioenen. Werknemers bouwen nu maar pensioenrechten op voor de eerste 58.447 euro die ze per jaar verdienen, wat neerkomt op een kleine 4.200 euro bruto per maand. Op het bijkomende loon worden weliswaar sociale bijdragen betaald, maar leveren geen extra pensioen op. Iemand die heel zijn carrière meer dan dat plafond heeft verdiend, heeft recht op het maximumpensioen van 1.820 euro netto.

Op termijn komen we in de situatie terecht waarin bij wijze van spreken iedereen het minimumpensioen verdient.
Daniel Bacquelaine
Minister van Pensioenen

Bacquelaine wil het pensioenplafond verhogen tot 68.250 euro. Iemand die daar heel zijn carrière boven zit, zou daardoor het maximumpensioen van 2.250 euro krijgen. Slechts een vijfde van de Belgische werknemers zit boven dat plafond, en de meesten maar voor een beperkt deel van hun carrière. Door de hervorming zullen die werknemers hun pensioen doorgaans met enkele tientallen euro's zien stijgen, waardoor de kostprijs op kruissnelheid beperkt blijft tot 111 miljoen euro. 

'Als we de minimumpensioenen verhogen, maar we doen niets voor de maximumpensioenen, dan komen die bedragen steeds dichter bij elkaar te liggen. Op termijn komen we in de situatie terecht waarin bij wijze van spreken iedereen het minimumpensioen verdient. Zo worden mensen die meer of harder werken niet beloond’, zegt Bacquelaine, die het standpunt verkondigt dat de MR bij de formatiegesprekken op tafel heeft gelegd.

Er zal nog altijd moeten worden hervormd, maar we hebben de pensioensneeuwbal gestopt.
Daniel Bacquelaine
Minister van Pensioenen

Volgens Bacquelaine is door zijn pensioenhervormingen ruimte ontstaan voor zo’n verhoging. Als de pensioenuitgaven even snel blijven stijgen als tussen 2010 en 2010, zou ons land tegen 2030 bijna 82 miljard euro aan het uitbetalen van de pensioenen besteden. Door de hervormingen van de regering-Michel, waaronder de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 jaar in 2030, blijft de stijging beperkt tot 63 miljard euro. ‘Er zal nog altijd moeten worden hervormd, maar we hebben de pensioensneeuwbal gestopt’, zegt Bacqelaine.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud