Franstalige politicoloog Xavier Mabille overleden

Xavier Mabille in 2005 - Foto Belga ©BELGA

De Franstalige historicus en politicoloog Xavier Mabille is op 79-jarige leeftijd overleden na een lange ziekte. 'Als vrij man wou hij het leven verlaten zonder het kunstmatig te verlengen', zo deelde het onderzoekscentrum CRISP maandag mee. Mabille maakte referentiewerken over de Belgische politiek en verwierf naam als politiek commentator bij de verkiezingsuitzendingen van de RTBF.

Mabille, geboren in Anderlecht, was het grootste deel van zijn carrière werkzaam bij het CRISP. Hij schopte het tot voorzitter van het onderzoekscentrum en publiceerde er 'La Belgique depuis la Seconde Guerre mondiale' en 'Histoire politique de la Belgique', een standaardwerk dat geregeld is geüpdatet sinds de eerste publicatie in 1986. Hij doceerde ook aan de Franstalige universiteiten ULB en de UCL.

Bij het Franstalige publiek raakte Mabille vooral bekend als commentator bij verkiezingsuitzendingen.

Onder meer Rudy Demotte, Paul Magnette, Didier Reynders en Ecolo prezen in reacties op het nieuws van zijn overlijden de intelligentie, het analytisch vermogen en de onpartijdigheid van de politieke observator. De RTBF noemde hem 'misschien wel de beste politoloog van de 20ste eeuw'.

Mabille was ridder in de Kroonorde en commandeur in de Leopoldsorde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud