Franstaligen vragen Vande Lanotte verduidelijkingen

PS-voorzitter Elio Di Rupo voor de vergadering (Foto Belga) ©Belga

Koninklijke bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft donderdag tot ongeveer 18.00 uur aan tafel gezeten met de Franstalige partijen die onderhandelen over een communautair akkoord (PS, cdH en Ecolo). Na afloop viel te horen dat de Franstaligen de sp.a'er een aantal vragen ter verduidelijking hebben gesteld.

De voorzitters van PS, cdH en Ecolo en hun specialisten trokken zich rond 14.30 uur terug in zaal H van de Senaat om er zich met bemiddelaar Johan Vande Lanotte te buigen over de nota die de sp.a'er een dag eerder aan de zeven partijen had bezorgd.

De politieke formaties verklaarden zich woensdag al bereid om op basis van die tekst onderhandelingen te starten. Voorlopig gebeurt dat echter per taalrol. Donderdag ontving Vande Lanotte de Franstaligen, vrijdag om 13.00 uur verwacht hij de Nederlandstalige partijen N-VA, CD&V, sp.a en Groen!.

Bij het binnengaan lieten de Franstaligen donderdag weten dat een akkoord tot de mogelijkheden behoort, maar dat daarvoor nog tijd zal nodig zijn. De drie kondigden aan de nota te willen amenderen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo liet vooraf verstaan het niet eenvoudig zal zijn een oplossing te vinden. 'Johan heeft groot werk gedaan. De onderhandelingen kunnen nu beginnen. Laten we dus het maximale doen om ze te doen slagen', verklaarde hij.

Ook cdH-voorzitster Joëlle Milquet en Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux stelden dat een oplossing mogelijk blijft. 'We moeten een oplossing vinden', benadrukte Javaux. Hij voegde eraan toe dat de nota van Vande Lanotte een basis voor onderhandelen vormt, maar dat er nog werk aan de winkel is om een evenwicht te vinden. Dat kan nog dagen en weken duren, klonk het.

Intussen lekte al een en ander uit over het 'voorstel van nieuwe bevoegdheidsverdeling en nieuwe financieringswet', zoals de nota van Vande Lanotte voluit heet. De tekst telt 32 bladzijden, waarin beide thema's centraal staan. De onderwerpen politieke vernieuwing, herfinanciering van Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde staan er niet in. Alle partijen kondigden al aan amendementen te zullen indienen.

Na afloop van de vergadering van donderdag viel te horen dat PS, cdH en Ecolo aan de bemiddelaar een aantal verduidelijkingen hebben gevraagd. Zo ontbreekt in de nota een bijlage over de concrete berekening van de financieringswet. Sommigen wilden ook meer duidelijkheid over de link met de begroting en eisten extra dingen voor Brussel. 'Er zullen weken nodig zijn', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud